2024. április 24. 18:18

KezdőlapRXRallycross történelmet írt Nyirád

Rallycross történelmet írt Nyirád

-

A rallycross történetének első progression race versenyei zajlottak Nyirádon vasárnap kora délután. Sajnos két magyar nem jutott az elődöntőkbe.

Az idei szabályzat egyik új eleme a Progression Race, amelyről valljuk be, hogy a hétvége elején még a szakértők sem tudták egészen pontosan, hogyan is zajlik ez a verseny. A három előfutam összetett eredménye alapján sorolták be a versenyzőket, a legjobbak kapták az első rajthelyeket, majd a következők a második rajtkockát és így tovább. Érdekes futamok alakultak ki, néha meglepő végeredménnyel.

Arra is kevesen tettek volna, hogy az EURO RX1-ben Patrick O’Donovan nyeri az egyik versenyt. A brit 3:55.175-ös idővel nyert. Ez sajnos annak is köszönhető, hogy mellette Kárai Tamás előbb bemozdult, majd befulladt a rajtba. Rengeteg időt veszített, ennek ellenére hősies küzdelembe kezdett és be is fogta a két lengyelt, Topolewskit és Gagackit. Topolewskit a pályán megelőzte és a végén majdnem elcsípte Gagackit is, végül negyedik lett. A közönség csalódottságára Mózer Márk második helye jelentett gyógyírt ebben a futamban, ami az utolsó volt a progression versenyek sorában.

ERX Nyirád
foto: @WORLD

A másik három verseny viszonylag sima volt. Marklund, Ide és Baumanis is nyert a pole pozícióból. Kiss László Baumanis mögött második lett, Jean Baptiste Dubourg pedig úgy lett második Marklund mögött, hogy okos jokerrel és gyors körökkel megelőzte Svardalt. Mózer Attila ötödik lett ugyanebben a futamban.

Sajnos Koncseg Zoltán nem ért be időben a rajtba, így tőle búcsúztunk.

Az EURO RX3-ban a három pole pozíciós nyerte a három futamot. Cerny, Litwinowicz és Pauwels is megnyerte a saját versenyét, a belga volt a leggyorsabb. Litwinowicz futamában indult Répási és Ferjáncz is, de csak Répási ért célba a harmadik helyen. „Elrontottam a célkanyarban, sajnos elment a futómű. Köszönök mindent!” – mondta szomorúan Ferjáncz András a depóban, a köszönet pedig a szurkolóknak is szólt, akik megint remek hangulatot varázsoltak a Vörös Katlanba.

A rajongók hangja az EURO RX3 harmadik versenyén is megjött, amikor Szíjj Zsolt nagyon okosan elengedte Pauwelst, Araujot és Svardalt, majd ravaszul beszúrt az első kanyar belső ívére és másodikként jött ki. A negyedik rajthelyről ez parádés manőver volt! (Az idősebb O’Donovan le is másolta gyorsan a futamában…). Szíjj második lett, ezzel az első elődöntőben megszerezte a harmadik rajthelyet.

Az elődöntők elé pedig egy jó hír: az FIA és a promóter már most nagyon elégedett a nyirádi versennyel, ami fontos a jövő évi folytatás szempontjából!

ERX Nyirád
foto: STom
Forrás:Rallycafe

Friss