2024. március 28. 12:16

KezdőlapRXJövőre is lesz Eb Nyirádon – mérleget vontunk a Rallycross Eb futamról

Jövőre is lesz Eb Nyirádon – mérleget vontunk a Rallycross Eb futamról

-

Két nappal a Rallycross Eb zárása után gyors értékelést kértünk a versenyről Gyuris Orsolyától és Kárai Tamástól.

Szezonnyitóhoz méltó izgalmas versenyeket hozott a Rallycross Európa-bajnokság Nyirádon. Rengeteg néző jött el a versenyre, ahol a megújult pályára kilenc év után úgy tért vissza a nemzetközi mezőny, hogy a versenyzők egyöntetűen kimondták, ez Európa egyik legjobb rallycross helyszíne.

Szombattól már nem foglalkoztam a rendezéssel, kizárólag versenyzőként éltem meg a hétvégét. Ebben a szerepben élvezetes futam volt. Nyilvánvaló, hogy a szervezést így is másképp figyeltem, tudtam már a verseny közben, hogy hol lehet előre lépni 2023-ban. Nagyon sokat tanultunk ezen a hétvégén, de összességében sikeres volt a verseny, nem voltak nagy hibák. Pár apróságot észrevettem, ezeket biztosan javítjuk.” – mondta Kárai Tamás, aki legjobb magyarként nyolcadik lett az RX1 kategóriában.

„Még mindig nagyon fáradt vagyok. Azt, hogy kifizetődő volt e, majd a jövő eldönti” – kezdte a választ az orosházi pilóta, aki egyben a pálya tulajdonosa is, arra a kérdésre, hogy kifizetődött e a befektetett munka. „Anyagilag biztosan nem érte meg, mert rengeteg pénzt fektettünk a pályába és az eseménybe, ami közel sem jött vissza, de bízunk benne, hogy a jövőben üzletileg is legalább nullszaldós lesz a mérleg. Az viszont jó érzéssel töltött el, hogy mindenki jól érezte magát. Most kezdek információkat szerezni, sorra beszélek a szereplőkkel. Ez a folyamat még egy-két hétig tart, sőt talán a következő versenyen érkezik majd be minden visszajelzés, ami alapján részletesen is tudunk értékelni. Akivel eddig beszéltem versenyzői és promóteri oldalról, annak pozitív élményei voltak ezen a hétvégén. A pálya ismét bebizonyította, hogy Európa egyik legjobbja, jó volt rajta versenyezni, még akkor is, ha az eredmény nem az volt, amit vártunk.”

ERX Nyirád
foto: @WORLD/Red Bull Content Pool

Versenytitkár a hivatalos pozíciója, de valójában a szervezés központi szereplője volt Gyuris Orsolya. Nála futottak össze a szálak, és folyamatosan mozogva igyekezett mindenkinek mindenre válaszolni, az összes apró részletre figyelni. Nem csoda, hogy két nap után is érezhető volt a fáradság a hangjában.

Nem sikerült még kipihenni magam. A díjkiosztón, amikor megkérdeztem az MNASZ elnökét Oláh Gyárfást, hogy ez most ob vagy Eb volt, akkor ő csak felnevetett, hogy Eb-t rendeztünk. Valójában ott abban a pillanatban még fel sem fogtam, hogy európa-bajnoki futamot rendeztünk. Mivel azóta is folyamatosan érkeznek a gratulációk, azt gondolom, hogy sikerült helytállnunk.”

A kérdés itt is adódott: megérte a befektetett energia, és az, hogy a kisfiát szinte nem is látta az utolsó héten?

„Megérte. Két oldalról közelíteném meg. Az egyik a sportszakmai rész, amit a promótertől és az FIA-tól kapott visszajelzésekből szűrök le, a másik a versenyzők és a nézők visszacsatolása, ami egybehangzóan az, hogy jól érezték magukat és nagyon jó versenyen vettek részt” – mondta Gyuris Orsolya, majd azt is elárulta mi volt a legnehezebb feladat. „A rengeteg elvárásnak való megfelelés. Egészen apró részletekre, momentumokra kellett odafigyelni, ami nagyon sok energiát felemésztett.”

ERX Nyirád
foto: @WORLD

Nincs olyan rendezvény, amelynek végén a rendező hátradől, és azt mondja, készen van. Mindig van új ötlet, amellyel a következő esemény még jobb lehet. Az már a vasárnapi elődöntők előtt is tudható volt, hogy Nyirád most jól vizsgázott.

„Úgy indultam ennek a versenynek, hogy olyan első projekt lesz, amiből csak jobbat lehet majd csinálni. Tudtam, tudtuk, hogy lesznek hiányosságok, sőt legtöbbször azt is tudtuk, hogy mik lesznek azok, sőt a rendezés alatt is jöttek elő olyan elemek, amiről már akkor láttuk, hogy legközelebb másképp csináljuk majd.  Percről percre jöttek a gondolatok, hogy hol tudunk léphetnénk előre, de ezekre egyszerűen most vagy  nem volt idő, vagy nem volt lehetőség. Van egy egészen hosszú listánk, amiről tudjuk, hogy a következőkben más formában, szervezzük, vagy új elemként emeljük a programba. Ebbe a munkába a promótert is bevontuk, készségesen és örömmel segítettek ezen a téren is. Nagyon régóta vagyok az autósportban, és nem is titkolom, hogy nekem nagyon fontos a sportszakma visszajelzése. Nagyon jó reakciókat kaptunk ezen a téren. Az pedig már a pályán kiderült, hogy a promóter és az FIA is elégedett a rendezéssel, és támogatják a folytatást. Úgy köszöntünk el egymástól, hogy jövőre találkozunk” – mondta Gyuris Orsolya, majd megköszönte a munkát azoknak, akik nélkül nem térhetett volna vissza a nemzetközi rallycross elitje a Nyirád Racing Centerbe.

„Azt mindenképp kiemelném, hogy egy hatalmas csapat dolgozott azon, hogy Nyirádon Eb futamot tudjunk rendezni. Fontos volt az is, hogy mellénk állt a Szerencsejáték Zrt. is. Felismerték, hogy ez a rendezvény mit jelent Magyarországnak, mit jelent a magyar autósportnak, és már az első éveben támogattak minket, amiért hálásak vagyunk. Hálásak vagyunk annak a rengeteg embernek is, akik tevékenyen részt vettek abban, hogy az Eb ide jöhessen hozzánk. A sportbírók, a biztonsági szolgálat, a rendezésben közreműködő segítők mellett nagyon sok olyan ember állt mellénk, akik az utolsó napokig segítették a munkánkat. Ők nem egy esetben a háttérben maradva tettek hatalmas erőfeszítéseket azért, hogy ez a hétvége létrejöjjön. Valamint köszönöm, hogy a családunk is mellettünk állt ebben az időszakban.”

ERX Nyirád
foto: @WORLD

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Rallycafe

Friss