2024. április 26. 23:46

KezdőlapRXOliver Solberg a Rallycross Eb-n akarja legyőzni a világbajnokot

Oliver Solberg a Rallycross Eb-n akarja legyőzni a világbajnokot

-

A Rallycross Eb idei második versenyén Höljesben ott van a nevezők közt Oliver Solberg neve. A Hyundai WRC pilótájának eddig nem úgy sikerült a szereplés a rally világbajnokságon ahogy tervezte, így a rallycrossban szerezhet pozitív impulzusokat. A feladat nem lesz könnyű.

AZ EURO RX1 mezőny pokoli kemény lesz a július eleji svéd versenyen, mivel Johan Kristoffersson és Andreas Bakkerud is ott lesz a rajtrácson. Oliver Solberg azt mondja, élvezi a kihívást, hogy megmérkőzzön velük, a neves ellenfelek csak erősítik a versengő énjét. Ezzel a kijelentéssel a célt is meghatározta: győzni akar.

Alig két hónapja jelentették be, hogy Solberg – aki jelenleg a Hyundai harmadik Rally1-es i20-án osztozik Dani Sordóval a rali-világbajnokságon – majdnem két év után versenyez újra a ralikrosszban a Hedströms Motorsporttal az Euro RX1-ben.

A kétszeres ralikrossz-világbajnok Petter Solbergnek fiának nem új a szakág. 2017-ben apja 600 lóerős Citroën DS3 versenyautójával szállt be a RallyX Nordic Supercar kategóriájába, és első versenyén dobogós lett, majd két további győzelemmel megszerezte a bajnokság második helyét. Egy évvel később pedig megnyerte a sorozatot. 2020-ban Höljesben is versenyzett, akkor harmadik lett Kristoffersson és Larsson mögött.

Oliver Solberg
foto: RallyX Nordic

A 20 éves versenyző nagyon zsúfolt napok elé néz. Most épp Afrikában a Safari Rallyn versenyez, majd hazautazik Svédországba, hogy teszteljen a Hedströms Hyundaijával, utána repül Észtországba egy WRC tesztre, és csak ezek után jön a svéd rallycross futam.

„Nagyon szoros lesz” – ismerte el Solberg –, „de már kipróbáltam az autót, és nagyon jól ismerem a pályát, így remélhetőleg nagyon gyorsan bele tudok rázódni. Mindig is szerettem a rallycrosst. Gyorsak az autók és nagyon akciódúsak a versenyek, így amikor lehetőségem nyílt a Hedströmsszel versenyezni, azonnal azt mondtam, hogy „természetesen”. A műhelyük mindössze tíz percre van a miénktől, így már régóta ismerjük őket, és jó csapatot alkotnak.”

„Szórakoztató hétvége elé nézek, de mindenekelőtt nyerni akarok! Nagyon jól ismerem Johan Kristofferssont, ismerek néhány másik srácot is, és valószínűleg akkor vagyunk a leginkább versenyképesek, amikor egymással küzdünk. Az biztos, hogy le akarjuk győzni egymást – ez nagyon egyszerű.”

Höljesben két magyar versenyző is ott lesz, Kárai Tamás és Mózer Attila is leadta a nevezését. Kárainak sem lesz sétagalopp a következő két hét, hiszen hétvégén Fuglauban az országos bajnokságon indul és onnan kell elutazniuk Svédországba, majd júéius közepén újra ob futam Nyirádon, ahol rendezőként is szerepel.

Solberg
Fotó: Hyundai Motorsport

Friss