2024. március 19. 03:53
KezdőlapRXFicza az első adandó alkalommal legyőzte a kilencszeres bajnokot

Ficza az első adandó alkalommal legyőzte a kilencszeres bajnokot

-

Ifj. Ficza Ferenc nem kertelt amikor visszatért a ralllycrossba, a célja az volt, hogy legyőzze az STC-2000 kategória sokszoros bajnokát Roman Castoralt. Hétvégén Fuglauban végre összekerült a két versenyző és Ficza azonnal beváltotta ígéretét, megnyerte a versenyt a cseh pilóta előtt.

Háromból három ifj. Ficza Ferenc eddigi mérlege a rallycross ob-n. A bajnokságba a második versenyen kapcsolódott be az EAK M-Sport Peugeot 208-as versenyautójával és azóta senki sem tudta legyőzni. Feri célja az, hogy év végén bajnok legyen, és akkor úgy tűnt ebben Castoral lesz a legnagyobb ellenfél. A cseh viszont az elmúlt két versenyen nem gyűjtött sok pontot. Az M-Ringen gondjai voltak, Máriapócson pedig nem indult. Az első nagy összecsapás mondhatni semleges terepen, Ausztriában történt, Ficza pedig magabiztosan nyert.

Az első két előfutamon még Castoral volt a jobb, de a harmadikon már fordított a magyar versenyző és attól kezdve magabiztosan nyerte a futamokat.

Én sosem mentem még Fuglauban. Meg kellett tanulnom a pályát, nem is a vonalvezetést, hanem inkább a pálya határait. Nem akartam hibázni, ezért nem erőltettem. A második edzésen így is volt egy defektünk, az egyik majdnem 30 centis lyukban a pályán elgörbült a felni is. A talpas gömbfej ütötte ki a felnit, akkora volt az ütés. Az első két előfutamon ezért nem is erőltettem, de a harmadikra már nagyon felszívtam magam. Tudtam, hogy fordítanom kell, hogy kizökkentsem Castoralt a saját ritmusából” – idézte fel a versenyhétvége első részét Ficza.

Ficza Fuglau
foto: EAK M-Sport

„A harmadik előfutamban magam is meglepődtem mikor egy régi trükkel mellé tudtam fordulni. A célegyenesre vezető törésben beszúrtam mellé és utána a féktávon pedig korrektül nem kezdett el terelgetni, így tisztán sikerült az előzés. Utána hihetetlen volt, hogy a tükörben azt láttam, hogy marad le tőlem és nem kell védekeznem.”

Ficza Fuglau
foto: EAK M-Sport

A szabályok szerint a döntő pole pozíciójáról az előfutamok eredménye dönt, így az elődöntőben „csak” biztonsági autózásra volt szükség. Feri így is tett, nyerte a futamát, majd jött a döntő, ahol szintén szükség volt egy kis lélktani csatára is.

„Szándékosan később álltam fel a rajtrácsra, hogy ezzel is nyomást gyakoroljak rá. Aztán mégis én lepődtem meg, mert ahogy kinéztem a kocsijára két új gumit láttam elöl. Ilyent évek óta nem tapasztaltam és érdekes módon nem úgy hatott rám, ahogy az ember gondolná. Számomra a két új abroncs azt jelentette, hogy tart tőlem, és ettől kezdve a lélektani előny nálam volt. Lekerült rólam a teher, összpontosítottam, és nagyon koncentrált tudtam maradni. A rajtnál megint ő volt a jobb, az elején elment egy autónyira, de tudtam, hogy ez így lesz. Viszont az első körben már zavartam, nyomást helyeztem rá. A második körben az első féktáv előtt folyamatosan mozogtam, láttam, hogy a tükörben engem figyel, és ezért az utolsó pillanatban fékeztem. Ő viszont csak utánam tudott fékezni mert rám várt, de ezzel el is fékezte az első kanyart és meg tudtam előzni” – mesélte Feri a szó szerint döntő momentumot, amely a videóban 1:58-nál látható. Ettől kezdve simán alakult minden, sőt a vártnál is simábban.

„A végén nem hittem el amikor a spotterem Panyik Dani azt mondta, hogy menjek ki jokerre mert van annyi előnyünk. Onnantól kezdve örömautózás volt a végéig, csak arra figyeltem, hogy ne kapjak defektet.”

Ficza Fuglau
foto: EAK M-Sport

„Köszönöm a csapatnak, Emilnek a lehetőséget, hogy valóra válthattam az álmomat és legyőzhettem Castoralt. Köszönm a szurkolóknak, hogy iylen erőt adtak. Mindenkinek köszönöm aki ebben támogatott. Ez most legalább másfél hónapra erőt ad nekem, annyira boldog vagyok, hogy még most is sírni tudnék az örömtől. Ez a kupa az Európa-bajnoki kupák közé kerül, életem egyik legnagyobb eredménye a moszkvai WTCC versenyek után” – mondta a hihetetlenül boldog Ficza Ferenc, aki sok éves álmát valósított meg azzal, hogy a hosszú évek óta verhetetlen Roman Castoralt tiszta csatában a pályán győzte le.

„Remélem, hogy Castoral látja bennem az ellenfelet és újra jön a magyar bajnokságra, mert nagyon jó és fair csatákat tudnánk vívni egymással” -fejezte be Ficza Feri, akinek hangján még két nappal a verseny után is érezhető volt a meghatottság.

Ficza Fuglau
foto: EAK M-Sport

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Rallycafe

Friss