2024. március 28. 11:22

KezdőlapRXSolberg az élen Höljesben, Kárai a legjobbak közt van

Solberg az élen Höljesben, Kárai a legjobbak közt van

-

Két előfutam zajlott szombaton Höljesben a Rallycross EB második versenyhétvégéjén. Az összesítésben Oliver Solberg vezet Anton Marklund és Johan Kristoffersson előtt. A magyar versenyzők közül Kárai Tamás a remek kilencedik helyen áll, Mózer Attila a 19.

A WRX első versenyének késése miatt az EURO RX1 lett a fő attrakció Höljesben a Rallycross világbajnoki futamon. Ha valakinek szemernyi kétsége is volt, hogy a színvonal elmarad az eddig megszokottól, az már az első nap megkapta a cáfolatot. Tessék csak nézni az alábbi videót!

És ez még csak az első éles előfutam volt…. Ahol hiába vívott pokoli nagy csatát a vizes pályán az Európa-bajnok a világbajnokkal, az időeredményük csak a hatodik és hetedik helyre volt elég. A leggyorsabb Oliver Solberg volt, ő a második előfutamot nyerte. A Nyirádon verhetetlen Anton Marklund pedig az ötödik előfutamban győzte le Dubourgot, de ők nem lassították le egymást ezzel második és harmadik helyen végzetek az összetett időeredmény táblázaton.

A harmadik előfutamban Kárai Tamás mutatta meg, hogy az elmúlt hétvégi ob győzelemmel mennyire jól felkészült, Sondre Ejven mögött második helyen ért célba. A norvég ezzel vitte a negyedik helyet, Kárai pedig kilencedik lett. A negyedik futamban Mózer Attiláért szurkolhattunk. A győztes itt Janis Baumanis lett, ideje ötödik helyre volt jó az összetettben, őt Enzo Ide követte, Mózer pedig a nagyszerű harmadik helyet szerezte meg, és ez egy 12. időt jelentett a 26 fős mezőnyben.

A magyarok nagyszerű szereplése azt is jelentette, hogy a második előfutamon a nagy nevekkel kerültek egy csoportba. Kárainak Kristoffersson, Ide, Dubourg és Gagacki jutott. Mózernek pedig Veibyvel is meg kellett küzdenie.

Az nem volt meglepetés, hogy Kristoffersson simán nyerte a saját előfutamát, a világbajnok végigszáguldott az öt körön és majdnem négy másodperccel nyert Enzo Ide előtt. Dubourg lett a harmadik ebben a futamban, Kárai pedig negyedik helyen ért célba, de ez is 12. idő volt az összetettben így két futam után Kárai a 9. helyen várhatja a vasárnapot. Bravó Tomi!!!!

A meglepetést Anton Marklund okozta azzal, hogy legyőzte Solberget és Bakkerudot is. A tempó sem akármilyen volt, mert ebből a futamból nem csak a 2, 3, 4 helyet vitték az összetettben, hanem az utolsó Baumanis ideje is nyolcadik helyet ért.

A többi előfutamon Östlund, Michalak és Svardal nyert, Mózer Attila ötödik lett.

Két előfutam után a sorrend:

 

Höljes Rallycross
@World / Red Bull Content Pool

Az EURO RX3-ban a norvég Maretin Kjaer vezet, Marius Solberg Hansen előtt. És akkor ennél a névnél álljunk meg egy kicsit! Egy 17 éves norvég fiatal hordozza ezt az autósportban igencsak jól csengő nevet. A Norvég Motorsport Szövetség tavaly neki adta a Petter Solbergről elnevezett ösztöndíjat, miután az ifjú Marius megnyerte hazája rallycross bajnokságát. A sokoldalúságát bizonyítja, hogy lesiklásban is második lett a nemzeti bajnokságban. Idén szintet lépett, csatlakozott az EURO RX3-hoz, és az STCC-ben is elindult egy Volkswagen Golf GTI-vel. Épp azt az autót vette meg a családi csapatuk, amivel Rob Huff 2020-ban bajnok lett az STCC-ben…  És akkor vissza a höljesi első naphoz. A kategóriában a Nyirádon győztes Kobe Pauwels lett a harmadik, és a nálunk második helyen végző Jan Cerny a negyedik.

Az RX2e-ben a belga ViKtor Vranckx vezet miután az első előfutamban összesítésben első lett, a másodikon pedig második. A második helyen Nils Andersson áll egy 5. hely és egy győzelem után, a harmadik Isak Sjökvist. A rallycross-szal ismerkedő hölgyek a mezőny második felében vannak, Laia Sanz a hetedik, Catie Munnings a nyolcadik.

Höljes Rallycross
@World / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss