2024. március 19. 12:11
KezdőlapRXSolberget utólag kizárták Marklund lett a győztes Höljesben

Solberget utólag kizárták Marklund lett a győztes Höljesben

-

Hiába nyert az EURO RX1 döntőjében Oliver Solberg, a verseny utáni technikai ellenőrzésen szabálytalannak bizonyult az autója ezért kizárták. A győztes ezzel Anton Marklund lett.

A Hedströms Motorsport Hyundai i20-asának alsó védőelemei voltak nehezebbek a megengedettnél. A szabályzat szerint ezek az elemek nem lehetnek nehezebbek 40 kilogrammnál, a hátsó tengelyre pedig ebből 15 kilogramm eshet. Solberg autóján 43.8 kilogramm volt az alsó védelemek össztömege, hátra pedig 22.775 kilogramm jutott. Mindkét érték túllépte a szabályzatban megengedettet, ezért Solberget utólag kizárták a döntőből.

„Természetesen sosem akartam így nyerni, és nagyon sajnálom Olivert, mert fantasztikusan versenyzett a hétvégén. Azóta tudom milyen szívszorító érzés amit átél, mióta az első vb győzelmemet 2017-ben Norvégiában ugyanígy veszítettem el. De ezek a dolgok így mennek, és a bajnokság szempontjából nagyon fontos győzelem ez nekünk. A szombati második hely már nagyon jó eredmény volt, aztán pedig megnyerni a harmadik kvalifikációt és ennek az erős mezőnynek az élére állni már fantasztikus volt, emellett nagyszerű volt látni, hogy ennyi szurkoló jött el újra” – mondta sportszerűen Marklund.

Marklundnak sem volt sétagalopp ez a hétvége, az elődöntőben defektet kapott, ami miatt az utolsó két kör nagyon nehéz lett számára. Megoldotta, döntőbe jutott ahol második lett, így Solberg kizárása után övé lett a győzelem. A bajnokságban Nyirád után újra 20 pontot szerzett, amivel 18 pontra növelte előnyét a második Baumanis előtt.

A Rallycross Eb EURO RX1 kategóriájának állása két verseny után:

1. Anton Marklund 40 pont
2. Janis Baumanis 22 pont
3. Enzo Ide 19 pont
4. Jean Baptiste Dubourg 18 pont
5. Sivert Svardal 17 pont
….12. Kárai Tamás 10 pont


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss