2024. április 24. 17:44

KezdőlapRXBejelentette a Volkswagen a három WRX pilótáját

Bejelentette a Volkswagen a három WRX pilótáját

-

A Volkswagen Dealerteam BAUHAUS három versenyzővel indul az elektromos Rallycross-világbajnokságon. A címvédő Johann Kristofferson mellett Ole Christian Veiby, és a svéd Gustav Bergström látható majd a csapatban.

Veiby rallycross és a rally körökben is jól ismert versenyző. A norvég kilenc évvel ezelőtt versenyzett először a KMS-sel, majd a rallycross felé fordította figyelmét, 2014-ben és 2015-ben négyszer szerepelt a világbajnokságon – kétszer be is jutott az elődöntőbe. Ezzel párhuzamosan kiválóan teljesített az ERX-ben, második szezonjában Barcelonában nyert a Supercar kategóriában, és harmadik lett a bajnokságban.

Azóta túlnyomórészt raliban versenyez, a WRC2-ben korábban a Skoda, majd a Hyundai gyári pilótája volt. 2020-ban negyedik lett a bajnokságban. Idén újra a rallycross felé veszi az irányt, annak ellenére is, hogy a Svéd Rallyn nyolcadik lett abszolútban egy Polo GTi-vel.

„Bár folytatni fogom a rallyt, úgy gondolom, itt az ideje a változásnak, és érdekes lesz valami újat csinálni. A rallycross elektromos autókkal egyszerűen jó érzés, és nagyszerű visszatérni a KMS-hez. A kapcsolatunk majdnem tíz éve kezdődött, szóval elég jól ismerem ezeket a srácokat” – mondta Veiby.

Gustav Bergström annak a Ronnie Bergströmnek a fia aki több évadon keresztül KMS-mérnök volt az STCC-ben, így a csapathoz sok szál fűzi. A stockholmi születésű tinédzser csak tavaly kezdett versenyezni, rögtön három sorozatban is, a Supercar Lites kategóriában, a RallyX Nordic és a svéd bajnokságban is. Múlt hónapban Höljesben már az Euro RX1-ben versenyzett, ahol két másodperccel maradt le az elődöntőről.

A WRX debütálás egy valóra vált álom. Tavaly teljesen újonc voltam a ralikrosszban, de azonnal beleszerettem a szakágba. Nincsenek illúzióim arról, hogy rendkívül nehéz feladat vár rám, hiszen a világbajnokság a csúcs, de szeretnék minél több tapasztalatot szerezni, és gyorsan tanulok. Egy biztos, Johannal és Ole Christiannal, valamint Tommyval a csapat élén a legjobb tanáraim vannak” – mondta Bergström.

„Nagyszerű érzés, hogy három autót állíthatunk a pályára, miközben új fejezetet kezdünk a rallycrossban. Hatalmas projekt volt, hogy mindent összehozzunk, de rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy így sikerült, és igazi megtiszteltetés a Bauhausszal, a Volkswagen márkakereskedőkkel és a Volkswagen Motorsport volt munkatársaival dolgozni. Komoly tapasztalatunk van, ami szerintem nagy előnyt jelent majd, és mindannyian ugyanazért a célért dolgozunk” – nyilatkozta Tommy Kristoffersson csapatvezető, aki Johan Kristoffersson édesapja. Nem mellesleg 1989 és 1996 között a Rallycross Eb-n versenyzett, ahol 1993-ban harmadik lett egy Audi S2-vel.

A közlemény egy dologról hallgat, arról, hogy milyen lesz a versenyautó. Az elektromos Volkwagen Polo-t várhatóan csak a harmadik időpontra halasztott szezonnyitón ismerhetjük meg, augusztus 13-14-én Hellben.

Volkswagen WRX

Friss