2024. március 28. 15:17

KezdőlapRXOlimpiai bajnok síző érkezik a rallycross vb-re

Olimpiai bajnok síző érkezik a rallycross vb-re

-

A kétszer olimpiai aranyérmes, ötszörös világbajnok, és a valaha volt egyik legsikeresebb alpesi síelő, Aksel Lund Svindal a norvégiai Hellben debütál a rallycrossban, augusztus 13-14-én, Hellben az FIA RX2e bajnokságban.

A 39 éves Red Bull támogatott versenyző idén a Porsche Sprint Challenge Scandinavia sorozatban már kipróbálta magát. Az első versenyén nyert, összetettben az ötödik helyen áll, ami megmutatta, hogy van keresnivalója ebben a sportágban is. Svindal most feljebb lép, a rallycross elektromos belépő osztályában az RX2e bajnokságba is belekóstol. A választás talán nem meglepő, a rallycross az a szakág, ahol rengeteg impulzus éri a versenyzőt, és jelen van a test-test elleni küzdelem is. 335 lóerővel és 510 Nm nyomatékkal egy összkerékhajtású autóban pedig még akkor is szórakoztató, ha motorhang helyett csak sípolás-süvítés hallható.

Svindal
Aksel Lund Svindal (j) és Ingemar Stenmark, foto: Aksel Lund Svindal

Svindal a múlt héten a spanyolországi Calafat versenypályán már tesztelt. Instruktorai rutinos rallycross pilóták voltak. A svéd Klara Andersson – aki 2021-ben RX2e-ben versenyzett, és Norvégiában debütált a világbajnokságon a WRX történetének első állandó női indulójaként – és Nils Andersson, aki a múlt hónapban Höljesben először állt fel a dobogóra a sorozatban, adott tanácsokat Svindalnak.

„Norvégiában a szurkolók mindig is rajongtak a rallycrossért, és most, a teljesen elektromos rallycross autók új korszakával ez tökéletesen illeszkedik az elektromos járművekre átálláshoz. Nagyon klassz volt autórajongóként kipróbálni ezt az autót Spanyolországban – őrülten gyors és igazán szórakoztató vezetni. Nagyon tisztelem a rallycross versenyzőket, mert ez egy olyan sport, amely csak akciódús. Annyi minden történik, és amikor először ülsz ki az autóba, az biztosan kevés a jó eredményhez, de nagyon jól kezelhető a kocsi. Norvégként ismerjük az elektromos autók gyorsulását, és az RX2e autó gyorsulása és kezelhetősége is nagyon lenyűgöző ilyen durva talajon” – mondta Svindal.

„Még ha csak amatőr vagyok, és ez csak szórakozás lesz, nagyon várom, hogy elmenjek Hellbe, mindent közelről lássak, és csatlakozzak az akcióhoz. Nem titok, hogy nagy szószólója vagyok a fenntarthatóságnak és az innovációnak, és a motorsport egyre növekvő villamosítása, és az ezzel járó hihetetlen teljesítmény miatt rendkívül izgatottan várom, mit tartogat a jövő.”

„Nagyon örülünk, hogy egy ilyen klasszikus versenyzőt és sportikont, mint Aksel, üdvözölhetünk a World RX családban Hellben. Ő egy világklasszis sportoló egy teljesen más sportágból, de képességei, elkötelezettsége és villámgyors reakciói felkészítik arra, hogy megbirkózzanak az RX2e-ben előtte álló kihívásokkal. Alig várjuk, hogy lássuk, hogyan boldogul a következő hétvégén” – mondta Arne Dirks, a promóter igazgatója.

Svindal
foto: Aksel Lund Svindal

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss