2024. április 20. 15:43

KezdőlapRXA Mini lesz a Toyota és a Prodrive kihívója a Dakaron

A Mini lesz a Toyota és a Prodrive kihívója a Dakaron

-

A Mini is ott lesz a 2023-as Dakaron. A hatszoros Dakar győztes márka a Mini John Cooper Works Rally Plus-t indítja a T1+ kategóriában Jakub Przygonskival és Sebastian Halpernnel.

Az X-raid 2017 óta versenyzett a Mini JCW-vel a Dakar Rallyn. Ahogy a T1+ kategória neve is jelzi, a Plus modell egy továbbfejlesztett autó, olyan különbségekkel, mint a szélesebb első rész és a jobb aerodinamika.

A JCW Rally Plust hidrogénezett növényi olajból (HVO) működő bioüzemanyag hajtja majd, amely műanyag palackokból és növényi zsírból készül. A Dakaron már korábban is használtak HVO-t, mint például a KH-7 Epsilon Team, amelynek 2022-es teherautójában a HVO-t LPG-vel keverték, de 2023-ban áttérnek a hidrogénre.

„A fenntarthatóság egyértelműen a MINI JCW Rally Plus projektünk élén áll” – mondta Sven Quandt csapatigazgató. „A jövő szempontjából az autósportnak meg kell szoknia, hogy fenntarthatóság nélkül nem lesz több motorsport. Emiatt egyértelműen szívügyünk volt, hogy a kilencedik MINI-t fenntarthatóbban üzemeltetjük. A HVO-val új területre lépünk a tereprally színtéren, és alig várom, hogy bemutathassuk családunk legújabb tagját, a MINI JCW Rally Plus-t. Véleményünk szerint a HVO üzemanyag fontos kiegészítője más alacsony károsanyag-kibocsátású hajtásláncoknak, és nem csak a motorsportban. A Dakar nagyon jó platformot kínál ennek az üzemanyagnak a tesztelésére és a figyelem felkeltésére.”

Mini X-Raid
foto: X-raid Team

A Mini mellett csak két másik csapat rendelkezik T1+ járművel, a Toyota a Hilux T1+ modellt, míg a Prodrive a Huntert viszi a Dakarra. Az ellátási lánc problémái azonban megakadályozták, hogy más márkák T1+ programokat indítsanak, bár a Ford ugyanezt szándékozik tenni a Ranger T1+-szal egy későbbi Dakar Rallyn.

Przygonski a 203-as rajtszámmal indul Armand Monleón navigátorral, míg Halpern mellett Bernardo Graue ül a 212-es autóban. A duók az első tízben voltak a 2022-es Dakar Rallyn, Przygonski a hatodik, Halpern pedig a nyolcadik helyen végzett. Ők voltak a legjobb nem T1+ nevezések.

Az X-raid Team két JCW Buggie-val is nevezett a T1.2 osztályban Denis Krotov és Khalid Al Qassimi versenyez az autókkal. A T1-en kívül a németek hét Yamaha YXZ1000R Turbo prototípust visznek Dakarra a T3 kategóriában.

Mini X-Raid
foto: X-raid Team

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss