2024. április 19. 10:23

KezdőlapRXBenyó Máté nyerte a rallycross szezonnyitót a Rabócsiringen

Benyó Máté nyerte a rallycross szezonnyitót a Rabócsiringen

-

Benyó Máté csaknem hibátlan teljesítménnyel nyerte az év első rallycross bajnoki futamát. A Super-1600-ban szintén egy Eb résztvevő, Körmöczi Balázs diadalmaskodott.

A vasárnapi első előfutamos kicsúszás után Kárai Tamás nem adta fel és megnyerte a második előfutamot, de arra talán még ő sem számított, hogy a hétvégén ez lesz az egyetlen részsikere. A vasárnapra megváltozott esős időben Benyó könyörtelenül kihasználta a szombaton szerzett előnyt és mindkét előfutamot megnyerte, majd az egymással vívott elődöntőben is magabiztosan nyert. A másik ágon Koncseg Zoltán lett az első amivel Kárai újra lépéshátránybe került, hiszen a döntőben így a második sorba szorult. Benyó itt sem hibázott, Kárainak pedig hiába rajtolt szenzációsan és állt az élre, később lecsúszott az ívről, amit Benyó azonnal kihasznált, így a címvédőnek meg kellett elégednie azzal, hogy Koncseget megelőzve második helyen ért célba.

Benyó
foto: Kotán Kristóf

A hétvége telejes értékelésében Benyó 23 pontot gyűjtött, Kárai 17 pontos, Koncseg 13 ponttal lett harmadik, a negyedik Fucik pedig 12 pontos. Jobb előfutamos teljesítménye miatt az ötödik Staniszewski szintén 13 ponttal fejezte be a Matador Rallycross Fesztivált, a döntőben hatodik Höller pedig 10 pontot szerzett.

Fucik, Höller
foto: Kotán Kristóf

A mindössze négyfős Super-1600-ban nem rendeztek elődöntőt. Körmöczi Balázs mindössze vasárnap reggel nem lett első, a harmadik előfutamon „csak” harmadik lett, de a negyedik versenyen és a döntőben sem engedte szóhoz jutni a többieket. Nagy Benjámin lett a második, Kovács Sámuel a harmadik, az új Audival Kistuki a negyedik, de ő csak két kört tudott teljesíteni a döntőben.

Kovács Sámuel
foto: Kotán Kristóf

A nagy túraautóknál lengyel siker született. Lukasz Zoll a Volvóval mindkét vasárnapi előfutamot megnyerte és a döntőben is győzött. Bészi lett a második, Dóczi bence és G. Nagy Zoltán a harmadik és negyedik. Vámosi Tibor a negyedik előfutamot nem tudta befejezni és a döntőben sem tudott elrajtolni, mert tönkrement a BMW kuplungja.

STC-2000-ben idén Held Zoltán keseríti eg Roman Castoral életét. Az elődöntők után Held vezetett, igaz a cseh autója a 3. előfutamban kigyulladt. A döntőben az autójával szinte összenőtt Castoral nyert. Held lett a második, Zentai Sándor a harmadik. Amennyiben Held Zoli megszokja az új Polót, a szezon hátralevő versenyein Castoralnak idén is nehéz dolga lesz.

Held
foto: Kotán Kristóf

STC-1600-ban fordulatos volt a csata a 12 induló között. Az elődöntők győztesei nem tudtak élni az első soros rajt előnyével. A győzelmet a második sorból rajtoló Körmöczi Gergő szerezte meg, a mellőle induló Pallag-Bozsák Csaba lett a második. Bütösi Balázsé lett a dobogó harmadik foka, Nedeczki László pedig negyedik helyen ért célba. Az osztrák Stachelberger csak ötödik lett, a pole pozícióból induló Fekete Gergő pedig hatodik. Az elődöntők után második Knapek és harmadik Stiebel pedig be sem jutott a döntőbe.

foto: Kotán Kristóf

Az öt Crosscar csatáját Kovács Domonkos nyerte, a döntőben szoros csatában legyőzte az előfutamokon kétszer is diadalmaskodó Lóránt Benjámint. A dobogó harmadik foka Csuti Kristófé lett, ő így ugyanannyi pontot szerzett, mint az előfutamok után még harmadik helyen álló, de végül negyedikként célba érő Antal István.

Horváth Krisztián a Magyar Kupa előfutamai után még második helyen állt, de az előfutamát már megnyerte, majd a döntőben legyőzte Karalyos Marcellt és 22 ponttal távozhat a Rabócsiringről. A dobogó harmadik fokára Karkus Tamás állhatott.

foto: Kotán Kristóf

A hibrid Suzukik közt a második sorból rajtoló Bors Bertold legyőzte az előle induló Korda Zsófiát és Mózer Kristófot, sőt a dobogó harmadik fokára Mózer mögé a másik Korda testvér, Réka állhatott. Bagaméri Bálint lett a negyedik, Korda Zsófia és Artner Róbert pedig egy kört sem tudott megtenni a döntőben.

Az MX-5 kupában Perendy Pétert nem zavarta, hogy a rajtrács végéről indul, megnyerte a döntőt az egymással csatázó Várkonyi Bence és Gáspár Csaba előtt.

foto: Kotán Kristóf

A Hankook Racer Cup-ban viszont nem változott a döntő rajtsorrendje. Kaczor Levente nyert Pintér Zsombor és Körmöczi Ákos előtt.

Az Astra Kupában Kisharsányi és az első máriapócsi versenyét futó Kotán Krisztián indult az első sorból a döntőben, mivel az elődöntőkben magabiztosan nyerték a futamukat. A végén a negyedik helyről rajtoló Kailbach Gergely volt a leggyorsabb, a harmadik sorból rajtoló Kapitány Dorottya lett a második, Kotán Krisztián pedig a harmadik helyet szerezte meg. Stadler Mihály negyedik lett, Bárány Dávid ötödik, Kisharsányi pedig nem ért célba, így a hatodik helyért kapott 10 pontot az előfutamokon szerzett 3 mellé.

A junioroknál is a harmadik sor volt a nyerő. Kunkli Bendegúz az utolsó rajtkockából nyert az ötödikként induló Bunkoczi Soma előtt. Az elődöntők győztesei csak 3.-4. helyen értek célba, Kaldenekker Norberté lett a dobogó harmadik foka.

foto: Kotán Kristóf

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss