2024. április 29. 17:55

KezdőlapRXKristoffersson nyert Hellben, Kárai Tamás dobogóra állt!

Kristoffersson nyert Hellben, Kárai Tamás dobogóra állt!

-

Johan Kristoffersson Portugália után Norvégiában is legyőzhetetlen volt a rallycross vb második versenyhétvégéjén. Az Eb mezőnyben nagyszerű magyar siker született, Kárai Tamás dobogóra állt!

Szombaton és vasárnap sem volt a világbajnoki mezőnyben olyan, aki az előfutamokon Johan Kristoffersson nyomába tudott volan érni. A világbajnok magabiztosan nyerte mind a négy fordulót. Mögötte komoly csaták alakultak ki, a negyedik előfutamra pedig teljesen elszakadt a cérna Ole Christian Veibynél. A norvég az első körben egy kontakt miatt defektet kapott, ami lelassította, és amikor Timmy Hansen a harmadik körben belülre ment, összeértek. Veiby folyamatosan a pálya széle felé tolta a Peugeot-ot, amit végül a rázókő úgy megdobott, hogy rövid időre a levegőbe repült. A földet éréskor annyira megsérült Hansen autója, hogy a hétvégéjének vége lett. A stewardok Veiby-t kizárták a futamból, amivel a negyedikről a hatodik helyre esett vissza az előfutamok után.

Hansent viszont 1000 eurós pénzbüntetéssel sújtották, mert „az incidens után nem volt elfogadható a viselkedése”, a verseny végén a stewardok szerint „agresszív” módon közeledett Veibyhez. Ez azt jelentette, hogy a levezető kör végén Hansen odaállt Veiby Volkswagenje elé, hangosan kifejezte nemtetszését, és őköllel rá is ütött Veiby autójára.

Az első elődöntőben Kristoffresson simán nyert, Timos Scheider és Sebastien Loeb előtt. Meglepetésre Kevin Hasen csak hatodik lett Cicherit mögött és ezzel búcsúzott. A másik ágon Grönholm nyert Veiby és Andersson előtt.

A döntőben Kristoffersson mögött Loeb jött el másodiknak, de jokerezett, ezzel a hatodik helyre csúszott. Grönholm és Scheider követte a világbajnokot, Veiby pedig a negyedik körben ment jokerre, és Loeb elé jött vissza. A többiek az utolsó körre hagyták a hosszabb kört, és jól döntöttek, mert nem változott a sorrend. Kristoffersson nyert, Grönholm, Scheider, Andersson, veiby és Loeb volt a további sorrend.

Hansen, Veiby
Timmy Hansen és Ole Christian Veiby itt még jóban volt. / Foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Az EURO RX1-ben Anton Marklund és Patrick O’Donovan csatájáról szóltak az előfutamok. Marklund háromszor nyert, a második versenyen viszont kicsúszott és csak 14. lett. O’Donovan viszont a második előfutamot nyerte, méghozzá úgy, hogy a rajt után Baumanis és Marklund is megtolta, és bár teljesen keresztbe fordult az autója, a gázon állva az élen tudott maradni.

A magyarok közül Benyó Máténak sikerültek jobban az előfutamok, a nagyszerű negyedik helyen jutott az elődöntőbe, pedig a harmadik versenyen pár apró hibát is elkövetett ami miatt szombat este kicsit mérges volt magára. Kárai Tamás az ötödik lett a négy előfutam után, úgy, hogy három ötödik és egy negyedik hellyel, nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett. Koncseg Zoltán a 12. helyen még épp elődöntőbe jutott, Mózer Attila viszont 14. lett és ezzel véget ért számára a hétvége.

Az első elődöntőben Marklund nyert Ide előtt Kárai Tamás pedig harmadik lett és ezzel döntőbe jutott. A másik ágon Benyó Máté a második helyről rajtolt O’Donovan mellől. Egy jó rajt után Baumanis kilökte a magyar Peugeot-t, a rázókő pedig kitörte Benyó autójának jobb hátsó kerekét. Baumanis 10 másodperces büntetést kapott, így ő sem jutott tovább. Koncseg Zoltán negyedik lett, ezzel neki is véget ért a verseny. O’Donovan, Svardal és August jutott a döntőbe.

A döntőben már a rajt után ütközött Marklund és Donovan, majd Marklund autója Ide Audiját is eltalálta, Ide pedig félreállt. O’Donovan is megpördült és megsérült a hajtása. Kárai az utolsó sorból indulva kimaradt a csetepatéból, sőt később a szélesre csúszó Marklundot is megelőzte. A negyedik körben Marklund nagy harcban visszavette a helyét így végül Sivert Svardal nyert Marklund előtt, Kárai Tamás pedig harmadik lett. August, O’Donovan és Ide volt a további sorrend. A bajnokságban ezzel Ide előnye egy pontra csökkent Marklund előtt. Kárai a hatodik, Benyó a hetedik, Koncseg a kilencedik helyen várja a két hét múlva következő versenyt Höljesben.

Az EURO RX3-ban Nils Volland verhetetlen volt, az előfutamokat, az elődöntőt és a döntőt is megnyerte. Damian Litwinowicz lett a második, Espen Isakstrae a haramdik. Körmöczi Balázs és Szíjj Zsolt is negyedik helyen ért célba az elődöntős futamában, így éppen lemaradtak a döntőről.

Loeb
foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

 

Friss