2024. április 29. 02:22

KezdőlapRXA környéken élők is veszélyben voltak a Lydden Hill-i tűzvész során

A környéken élők is veszélyben voltak a Lydden Hill-i tűzvész során

-

Péntek reggel ismeretlen okok miatt tűz keletkezett a Lydden Hill-i versenypályán, ahol a hétvégi WRX futamra készültek a csapatok. A Special One csapatnál kialakult tűz során a lakosságot is figyelmeztette a lehetséges veszélyre a helyi tűzoltóság. 

Magyar idő szerint reggel 9:43 körül tűz miatt riasztották a helyi tűzoltókat a Lydden Hill-i versenypályára, ahol, mint később kiderült a Special One csapatnál csaptak fel a lángok. 

Az illetékesek a tűz kialakulása után azonnal lezárták a pályát, oda csak a mentésben részt vevők mehettek be. 

A tűz gyorsan terjedt, így a Sébastien Loeb és Guerlain Chicherit is csapatának versenyautóit és kamionjait sem volt esély megmenteni. A tűzhöz öt tűzoltóautó és egy tartálykocsi érkezett, a z oltást pedig a védőmaszkban végezték a szakemberek. 

A helyi tűzoltóság azonnal figyelmeztetést adott ki a versenypálya környékén tartózkodók részére, valamint a közelben lévő A2-es úton közlekedők számára. Mivel a levegőbe félő volt, hogy a füsttel káros anyagok kerültek, így az ablakok és ajtók bezárását kérték a lakosságtól, valamint óvatos közlekedésre szólították fel a sofőröket a leromlott látásviszonyok miatt. 

11:50-kor a tűzoltóság eloltotta a nagy lángokat, azonban a tűzfészkeket csak ezt követően kezdhették el hűteni a tűzoltók. A lakkosság és közlekedők számára kiadott figyelmeztetést egészen 15:35-ig érvényben tartották. A tűzoltók egészen 17:30 óráig a helyszínen dolgoztak, és megerősítették, hogy a tűzvészben több jármű is érintve volt. A tűz okát azonban csak később fogják megállapítani. 

Mivel a WRX hivatalos oldalán továbbra is csak egy rövid értesítés olvasható a tűzről, így az még nem dőlt el, hogy lesz-e verseny szombaton és vasárnap. 

Sébastien Loeb a nap folyamán twitterén üzent csapatának. 

“A két autónknak helyet adó területen kialakult tűz szörnyű, de mindennél fontosabb, hogy személyi sérülés nem történt – írta Loeb. – Együtt érzek a csapat minden tagjával, akik keményen dolgoztak, hogy létrejöhessen ez a projekt, majd szemük láttára semmisült meg minden.” 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a már elektromos autókkal zajló WRX sorozat legerősebb kategóriájában Lancia Deltákkal versenyző Special One csapat képes lesz e még idén újjáépíteni az autókat. 

Frissítés: Szombaton az RX2e, valamint a helyi brit bajnokságok futamai meg lesznek tartva, a WRX kategória azonban nem, ennek esetleges vasárnapi lebonyolításáról szombaton lesz döntés.

Fotó: Mihai Stetcu / Red Bull Content Pool

Friss