2024. április 28. 18:08

KezdőlapRXMagyar siker Belgiumban - Kárai Tamás újra dobogón!

Magyar siker Belgiumban – Kárai Tamás újra dobogón!

-

A Rallycross Európa-bajnokság ötödik versenyhétvégéjén Belgiumban Kárai Tamás a harmadik helyen végzett. A versenyt Anton Marklund nyerte Ulrik Linnemann előtt. Koncseg Zoltán idei legjobb eredményével negyedik helyen ért célba Mettetben.

A rallycross vb belgiumi fordulóján is az RX1E autókkal versenyző WorldRX mezőny lett volna a favorit, de a Lydden Hillben pusztitó tűzvész vizsgálata még nem ért véget, ezért a királykategória nem lépett pályára. A vb pilóták egy része gyorsan átigazolt az RX2e-be, hogy a közönség ne maradjon világsztárok nélkül, és igaz, hogy az elektromos másodosztály autói sem gyenge gépek, de engedtessék meg, hogy az Eb beszámolóval kezdjünk. Nem is csak a továbbra is utolérhetetlen hangú 600 lóerős autóik miatt, hanem azért is, hogy mielőbb beszámolhassunk a magyar sikerekről.

A szokásos négyes különítmény érkezett Mettetbe az Eb futamra. Kárai Tamás, Benyó Máté, Koncseg Zoltán és Mózer Attila nélkül ma már nincs európa-bajnoki futam, büszkék lehetünk, hogy a 14 állandónak mondható versenyző közül négyen is magyarok.

Az előfutamok nem alakultak túlságosan fényesen a mieinknek. A négy verseny után Benyó Máté volt a legjobb az összetett nyolcadik helyen, de hetediknél előrébb nem tudott végezni az előfutamokon. Koncseg Zoltán tizedikként jutott az elődöntőbe, ő a harmadik előfutamban szerzett egy hetedik helyet. Kárai Tamás csak a negyedik előfutamra talált magára, ott negyedik lett de ez is csak a 13. helyre volt elég, Mózer Attila pedig a 15. pozícióban be is fejezte a hétvégét.

Az első elődöntőben azonban nem tudott rajthoz állni René Münnich, így Kárai lépett a helyére és folytatódott a hétvége, ami addig csalódásnak tűnt. Ha pedig az ember lehetőséget kap (és az autó sem rossz, gondoljunk csak a negyedik helyre az utolsó előfutamban), akkor illik élni vele, és ezt tudta Kárai Tomi is. Végigviharzott az öt körön és harmadik lett, igaz ehhez kellet az is, hogy O’Donovant megbüntessék, aki így csak negyedik lett.

A másik ágon egyszerre örülhettünk és bosszankodhattunk. Koncseg Zoltán parádézott, és talán az is hajtotta, hogy a paddockban élcelődni tudjon Káraival, mindenesetre második helyen ért célba az Audival. Benyó Máté viszont megint balszerencsés volt. A rajt után kiszorították, aztán a visszazárkózás közben előbb a jobb első csonkállvány esett szét az autón, majd a következő körben a turbó is megállt, és nem tudta befejezni a futamot. Pedig a Peugeot komoly generált kapott a verseny előtt….

Mettet Kárai
foto: @World / Red Bull Content Pool

A döntőben így is két magyarért szoríthattunk, és a fiúk nem is okoztak csalódást. Kárai Tamás harmadik helyen ért célba, Koncseg Zoltán pedig egy első körös joker után negyedik lett. Mindketten idei legjobbjukat nyújtották, Kárai másodszor állt dobogóra a szezonban, Koncseg pedig először jutott a döntőbe. A versenyt Anton Marklund nyerte, és mivel Baumanis, Ide és O’Donovan nem jutott döntőbe, Marklund címvédése a szezonzáró német hétvégén szinte borítékolható. Kárai Tamás a Belgiumban szerzett 13 pontjával megerősítette ötödik helyét a bajnokságban, Koncseg Zoltán pedig a 10. helyre lépett előre.

Marklund, Benyó
foto: @World / Red Bull Content Pool

Az RX2e mezőnyben a vendégszereplő Johan Krisstoffersson megmutatta, hogy tulajdonképpen mindegy miben ül, rallycrossban verhetetlen. Az első előfutamban még második lett, utána viszont mindent megnyert. A döntőben Extrem E-beli csapattársa Mikaela Ahlin-Kottulinsky előtt ért célba, a harmadik Marko Muru lett. A másik három vb menő közül Veiby tetőn fejezte be a hétvégét az elődöntőben, Kevin Hansen egy büntetés miatt nem jutott a fináléba, Timmy Hansen pedig csak négy körig jutott a döntőben.

Mettet Kristoffersson
foto: @World / Red Bull Content Pool

 

Friss