2024. április 28. 08:06

KezdőlapRXAnton Marklund bajnok lett az Esteringen, Kárai Tamás ötödik helyen zárta a...

Anton Marklund bajnok lett az Esteringen, Kárai Tamás ötödik helyen zárta a bajnokságot

-

A Rallycross Európa-bajnokság szezonzáróját rendezték az Esteringen. A versenyen Anton Marklund csak az elődöntőig jutott, de ez is elég volt a címvédéshez. A magyarok közül csak Kárai Tamás jutott döntőbe ahol ötödik lett, és a bajnokságot is az ötödik helyen fejezte be.

Az előfutamokban alaposan körbeverte egymást a mezőny. Marklund, Hedström, Münnich majd ismét Marklund nyerte a négy fordulót. A regnáló bajnok ezzel elsőként jutott tovább, de ami fontosabb, hogy három bajnoki pontot is begyűjtött és ezzel övé lett a 2023-as bajnoki cím is.

Baumanis, Hedström, Ide, Münnich és Kárai volt a további sorrend a négy előfutam után. Mózer Attila ismét elődöntőbe jutott a 11. helyen, viszont meglepetésre Benyó Máté csak 14, Koncseg Zoltán pedig csak 15. lett. Benyó már a Q1-ben megpecsételte a hétvégét egy megforgással, és hiába fordult 11 helyen vasárnapra, a Q3-ban kiesett, ezzel végleg elúszott az elődöntő. Koncseg Zoltán csak a Q4-ben tudott a legjobb tízbe kerülni, ami szintén kevés volt ahhoz, hogy folytathassa a hétvégét.

Marklund
foto: @World / Red Bull Content Pool

Az első elődöntőben Marklund kiesett, Hedstörm nyert O’Donovan és Münnich előtt, Mózer Attila pedig negyedik lett, így ő is befejezte a szezont. A másik ágon viszont Baumanis és Ide mögött Kárai Tamás harmadik helyen ért célba, és a szezonzárón is döntőbe jutott.

Az év utolsó futamán Baumanis és Hedström indult az első sorból, Kárai pedig a végéről, de ezúttal sajnos nem sikerült a Mettetben látott fantasztikus rajt, így Kárai a második körben rengeteg időt vesztő Hedströmöt megelőzve ötödik lett. Baumanis nyert, O’Donovan és Ide előtt, Münnich lett a negyedik.

A bajnoki értékelésben Marklund mögött hat ponttal lemaradva Baumanis lett a második, Patrick O’Donovan pedig svédországi győzelmének köszönheti a dobogó harmadik fokát, mert ugyanúgy 76 pontja lett, mint a negyedik Enzo Idének. Kárai Tamás 59 ponttal az ötödik helyet szerezte meg, ezzel megismételte tavalyi eredményét.

Az Euro RX2e-ben a finn Tomi Hallmann nyert Nils Andersson és Isak Sjökvist előtt. A bajnoki címet Nils Anderssoné ünnepelhette, Isak Sjökvit a második, Mikaela Ahlin-Kottulinsky pedig a harmadik helyen fejezte be a szezont, így az RX2e-t ebben az évben a svédek uralták.

A kétkerékhajtású autók közt, az Euro RX3-ban Jens Hvaal nyert az Esteringen, két Renault Clióval versenyző francia pilóta, Dylan Dufas és David Bouet előtt. Körmöczi Balázs a harmadik előfutamban egy körig jutott, a negyedik előfutamban pedig nem állt rajthoz. A bajnoki címet az ötödik helyen célba érő Damian Litwinowicz szerezte meg, Espen Isaksaetre a második helyet szerezte meg, Hvaal első futamgyőzelme pedig egyben az év végi harmadik helyet is jelentette számára. Körmöczi Balázs 33 ponttal hetedik lett a bajnokságban, az Esteringen nem induló Szíjj Zsolt pedig 25 ponttal kilencedik helyen zárta az évet.

Baumanis
foto: @World / Red Bull Content Pool

Friss