2024. április 29. 06:13

KezdőlapRXKristoffersson pályafutása 40. győzelmével fejezte be az évet

Kristoffersson pályafutása 40. győzelmével fejezte be az évet

-

Hongkongban ért véget a Rallycross világbajnokság ahol Johan Kristoffersson megszerezte a bajnoki címet majd a zárófutamon pályafutása 40. futamgyőzelmével fejezte be a szezont.

Szombaton még egy hatodik helyen ért célba de így is világbajnoki címet ünnepelhetett, majd vasárnap győzelemmel tette fel a koronát erre az évre Johan Kristoffersson.

Hongkongban a World RX történetének első belvárosi pályáján vasárnap kisütött a nap. Látványos show-t kaptak a nézők a sportág legjobb versenyzőitől, és a rallycross ezzel megérkezett a világnak ebbe a szegletébe is.

Szombaton Kevin Hansen nyerte az első futamot, Niclas Grönhom és Timo Scheider előtt, és a második nap elején is úgy tűnt, hogy a világbajnok nem találja a ritmust a hongkongi pályán. Kristofferssonnak a második futamig tartott, mire a mezőny elejére került – és ezután már minden ment a megszokott rendben. A köztes értékelés első helyét szerezte meg, majd az elődöntő utolsó körében legyőzte Timmy Hansent, és megszerezte a pole pozíciót a  döntőre.

A döntőben egy tökéletes rajttal azonnal az élre állt, és több mint három és fél másodperces előnnyel győzött.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi szurkoló előtt versenyezhettem” – mondta Kristoffersson. „Fantasztikus volt idejönni, és a tegnapi csalódást keltő döntő után nagyszerű volt ma behúzni a győzelmet. Nem tudom eléggé megköszönni a csapatnak azt a sok erőfeszítést, amit tettek. Minden ébren töltött órában dolgoznak, feláldozzák a családjukkal töltött időt, hogy a lehető legjobb autót adhassák nekünk, ezért fantasztikus, hogy így jutalmazzuk őket – és nincs is jobb hely az ünneplésre, mint itt, Hongkongban” – mondta Kristoffersson.

foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

A csapat is szenzációsan teljesített, a második egymást követő szezonban lettek bajnokok, ráadásul Ole Christian Veiby második heylével kettős győzelemmel fejezték be az évet.

A zárófutamon az újonc Patrick O’Donovan harmadik lett, így dobogón mutatkozott be a Hansen csapatban. A kétszeres brit bajnok legyőzte 2019-es világbajnok csapattársát, Timmy Hansent aki negyedik lett.

Niclas Groenholm (FIN) of the Construction Equipment Dealer Team and Johan Kristoffersson (SWE) of the Volkswagen Dealerteam BAUHAUS seen during the FIA World Rallycross Championship seen in Hong Kong, China on November 11, 2023. // Joerg Mitter / Red Bull Content Pool // SI202311110220 // Usage for editorial use only //

Niclas Grönholm a szombati második hely után bizakodóan kezdett, de a harmadik futamban hirtelen lelassult az autója. Csapattársa, Klara Andersson a hatodik helyen végzett.

Kevin Hansen viszont nem jutott a döntőbe mert a második előfutamban ütközött, de a bajnokságban megszerezte a második helyet. Az év végi dobogó harmadik foka Niclas Grönholmé lett.

foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Friss