2024. április 27. 10:06

KezdőlapRXBenyó Máté lett az év újonca a rallycrossban

Benyó Máté lett az év újonca a rallycrossban

-

Benyó Mátét választották a 2023-as nemzetközi rallycross sorozat legjobb újoncának, miután a rajongók és a szakma véleményét felmérő szavazáson az első helyen végzett.

Benyónak olyan ellenfelekkel kellett megküzdenie, mint a szintén Euro RX1-es versenyző Patrick O’Donovan, vagy az Euro RX3-ban remeklő Körmöczi Balázs. A finn Tommi Hallmanról – aki tavalyi két RX2e-s indulásán veretlen maradt -, a címvédésre esélyes Mikaela Åhlin-Kottulinsky (RX2e), és az Euro RX3-as élmezőnyben szereplő Jens Hvaal.

Máté már Nyirádon letette névjegyét, hiszen újoncként a negyedik leggyorsabb volt a nyitóedzésen a nyirádi előfutamban – a három Európa-bajnok, Anton Marklund, Andreas Bakkerud és Jānis Baumanis mögött -, majd a harmadik futamban a második legjobb időt érte el, és bejutott a döntőbe.

Benyó
foto: Red Bull Content Pool

A pályaismeret a portugáliai és norvégiai versenyeken már nem segítette Mátét, de az előfutamok felénél a Korda Racing ásza az első négyben végzett – ezek közül három alkalommal ismét a második leggyorsabb lett. A magyar versenyző a szezon második felében kissé küszködött, de a tempó és a pálya széléről is látható potenciál megmaradt, így Benyó Máté teljesen megérdemelten kapta meg az „Év újonca” elismerést.

„Ez igazán megtisztelő számomra. Alig több mint egy évvel ezelőtt még abban sem voltam biztos, hogy indulni fogok-e a Rallycross Európa-bajnokságon, és most, egy évvel később már túl vagyok az első nemzetközi szezonomon, amely tele van értékes élményekkel és emlékekkel. Az, hogy az „Év újoncának” választottak, azt mutatja számomra, hogy az szakértők és a rajongók felfigyeltek rám, és látnak bennem potenciált. Nagyon hálás vagyok a csapatomnak, a Korda Racingnek és a fő partneremnek, a Hungarian Motorsport Academynek, hogy lehetőséget adtak arra, hogy 2023-ban az Euro RX1-ben versenyezhessek. Végül, de nem utolsósorban szeretném megköszönni a szurkolóimnak, hogy rám szavaztak. Ez óriási lökést ad, hogy megháláljam a bizalmukat, és idén még jobb eredményekkel szerezzek nekik örömet” – mondta Benyó Máté, aki a magyar bajnokságban is diadalmaskodott az előző évben.

Benyó Máté
foto: Korda Racing

Benyó Máté a rallycross magyar bajnok

Benyó
foto: Red Bull Content Pool

Friss