2024. április 27. 07:37

KezdőlapRXHúsvétkor rajtol Máriapócson a Rallycross országos bajnokság

Húsvétkor rajtol Máriapócson a Rallycross országos bajnokság

-

A hagyományokhoz hűen idén is a Matador Nemzetközi Rallycross Fesztivál lesz a Közép-Európa Zóna Bajnokság (Csehország, Lengyelország, Ausztria, Magyarország) és a magyar bajnokság évadnyitója. A nevezési listán 100 autó szerepel, a Rabócsiring pedig új lelátókkal várja a nézőket.

Kiegészítő programként Csomós Mixi közönségtallkozó is színesíti az eseményt, amelyen már 2800 ülőhelyről szurkolhatnak a rallycross versenyzőknek. Sőt a tomoblán élményautózást is lehet nyerni Mixivel.

A SuperCars kategóriában eddig nyolcan neveztek. A bajnok Benyó Máté továbbra is a Peugeot 208-cal indul és  idén Európa bajnoki szereplésre is készül, a nagy vetélytárs Kárai Tamás viszont még nem nevezett. A szezonyitón ott lesz az osztrák bajnok Alois Höller (Ford Fiesta), a lengyel bajnok Zbigniew  Sztaniszewski (Ford Fiesta) és a cseh bajnok Ales Fucik (WV Polo) is, akik mind

szeretnének a dobogó legmagasabb fokán állni, hiszen a Zónabajnokságban is fontos pontokat gyűjthetnek. Nem hiányozhat a versenypályáról örökös bajnokunk Kotán Péter (Ford Focus), valamint ismét harcba száll Vass Csaba is Audi A1-gyel. Rajthoz áll még Pál Krisztián, aki a télen tovább fejlesztette a Skoda Fabiát és Antal István, aki ezúttal a Mitsubishi Colttal indul.

foto: Rabócsiring

A Super1600 kategóriában több tehetséges fiatal készül a bajnokság első futamára. A címvédő Nagy Benjámin, a tavalyi ezüstérmes Kovács Sámuel és kategóriát váltó Kaczor Levente is Suzuki Swifttel indul. Az osztrák Dominik Senegacnik egy nagyon gyors Skoda Fabiaval próbálja majd megszorongatni őket.

SuperToringCars +2000-ben mindig parázs csatákat láthatunk a hazai BMW-s fenegyererkektől. A bajnok Vámosi Tibor (BMW E36) és tavalyi bronzérmes G Nagy Zoltán (BMW E30) mellett jön Bészi (BMW M3) és Papp Lajos egy Subaruval is. Lengyelországból erős csapat érkezik ebbe a kategóriába, a bajnok Piotr Budzynski Honda Civiccel, Lukasz Zoll Volvo S40-el és Michał Kuna Seat Ibizával nevezett.

foto: Rabócsiring

SuperTouringCars -2000-ben a cseh bajnok Castoral Roman (Opel Astra) mellett a mátészalkai Zentai Sándor Ford Puma) és Kiss Péter (Ford Puma)esélyes a dobogóra.

A SuperTouringCars -1600 lesz az egyik legnépesebb kategória, cseh és osztrák pilóták mellett érkezik a tavalyi bajnok Siebel Balázs (Toyota Aygo ) és a bronzérmes Végh Tamás (Skoda Fabia) is.

Fucik, Höller
foto: Kotán Kristóf

A 2023-ban debütáló HankookCross Car RX Kupamezőnye kilenc főre duzzadt. Rajthoz áll a tavalyi dobogósok közül Csuti Kristóf és Kovács Domonkos is, hozzájuk pedig más kategóriák élmenői csatlakoztak, így látványos csaták várhatóak a pokoli gyors autókkal.

A Magyar Kupába nevezettek közül mindenki nagyon gyorsnak tűnik, Patu (Lada), Gidai Máté (Honda Civic), a hazai pálya előnyét élvező Karalyos Marcell (Honda Civic) vagy a korábbi sokszoros SuperCars bajnokunk Harsányi Zoltán (Suzuki Swift) is szeretné a dobogón zárni a Húsvétot.

Az MX5 kupába összeszokott mezőny érkezik, Gáspár Csaba, Várkonyi Bence vagy Mihalik Viktor határozza meg azt a kategóriát.

A kisebb kategóriákban is komoly csaták várhatóak, az azonban szomorú, hogy Kárai mellett Ficza Ferenc is hiányzik a mezőnyből.

A részletes nevezési lista és a versenyhétévége programja itt elérhető.

Benyó, Rabócsiring
foto: Kotán Kristóf

Benyó Máté a rallycross magyar bajnok

Friss