2024. május 05. 04:52

KezdőlapRXAz Euro RX3 bajnoka SuperCars-szal jön Nyirádra

Az Euro RX3 bajnoka SuperCars-szal jön Nyirádra

-

A hazai pályákról is jól ismert Damian Litwinowicz egy kategóriával feljebb lép, és 2024-ben a a Volland Racinggel csatlakozik az Euro RX1 mezőnyhöz.

Litwinowicz 2021-ben debütált a nemzetközi versenyeken, és az Euro RX3-ban gyorsan az élmezőnybe került, majd az elmúlt szezonban a csapattársával, Espen Isaksætre-vel vívott párharcot megnyerve lett bajnok. 17 év óta ő az első lengyel, aki megszerezte a szakág európai koronáját. A 25 éves versenyző 15 indulásából nyolc dobogós helyezéssel a háta mögött úgy döntött, hogy eljött az ideje, hogy 2024-ben Európa elitjével megmérkőzzön, és megtegye a következő lépést karrierjében.

„Soha nem is számítottam arra, hogy eljutok az Euro RX3-ig – már az is egy álom volt-, aztán a bajnokság megnyerése hihetetlenül nagy dolog. Soha nem tudtam volna elképzelni, hogy egy nap feljebb lépek az Euro RX1-be, ezzel egy újabb álom vált valóra számomra, és rengeteg embernek köszönhetem, hogy segítettek nekem ezen az úton” – nyilatkozta Litwinowicz.

Damian Litwinowicz
foto: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool

Litwinowicz ugyanazzal az Audi S1-essel indul az ötfordulós bajnokságban, amellyel tavaly nyáron Andreas Bakkerud versenyzett Höljesben. Mivel korábban csak elsőkerék-meghajtású autókkal versenyzett a lengyel versenyző, most a négykerék-meghajtású Audival sok tapasztalatot kell gyűjtenie, de előnyére válik, hogy a Volland Racinggel marad, folytatva a három évvel ezelőtt kialakított sikeres kapcsolatot.

„Nagyon sokat tanultam és fejlődtem a Volland Racinggel teljesített versenyeken. Rolf Volland mindent tud a rallycrossról, és első osztályú edző. Neki köszönhetően tudom, hogy most már minden szempontból sokkal jobb versenyző vagyok, mint amikor először csatlakoztam az Európa-bajnoksághoz” – nyilatkozta a poznani születésű versenyző.

Damian Litwinowicz
foto: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool

„Az S1 jóval erősebb autó, mint amihez eddig hozzászoktam, és mivel négykerék-meghajtású, nagyon más érzés lesz, így a lehető leggyorsabban kell alkalmazkodnom a vezetési stílushoz és az extra teljesítményhez. Egyértelmű, hogy kezdetben meredek lesz a tanulási folyamat, de a Volland Racingnél tudom, hogy egy kiváló csapat teljes támogatását élvezhetem, és nagyon otthon érzem magam. Nyilvánvalóan jó kis önbizalomnövelő, hogy Euro RX3-as bajnoki cím van a hátam mögött, de őszintén szólva nem hiszem, hogy ez sokat számít Euro RX1-es szinten. Még nem tudom, hogy milyen versenyzők indulnak majd az idei szezonban, de ez mindig nagyon versenyképes mezőny, így kezdetben nem tűzök ki magam elé különösebb célokat, hiszen még sokat kell tanulnom. Mindezek ellenére természetesen az élen szeretnék harcolni…” – fogadkozott a lengyel pilóta.

Damian Litwinowicz
foto: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool

A csapat több tesztnapot is tervez az Audival a június 8-9-i, franciaországi Essayben rendezett szezonnyitó előtt.

„Az első szezonjában fontos lesz, hogy az elvárásokat kordában tartsuk. Nem hiszem, hogy túl sokáig fog tartani, amíg hozzászokik az autóhoz, de az Euro RX1 nagy előrelépés, és meg kell majd barátkoznia egy új indítási rajtolási folyamattal, ami egészen más, mint amihez az Euro RX3-ban hozzászokott. Másfelől viszont egyértelműen megvan hozzá a képessége, és úgy gondolom, hogy az Euro RX1 nagyon jól fog illeszkedni Damian harcos vezetési stílusához. A gyorsasága nem kérdéses, és az elmúlt években láttuk, hogy ha valaki jó az Euro RX3-ban, az általában átültethető az Euro RX1-be is. Nyilvánvalóan jobb lenne, ha egy kicsit több felkészülési ideje lenne, mielőtt versenyezni megy, de a csapat részéről mindenben támogatni fogjuk őt, amire szüksége van, és ha néhányszor bejut a döntőbe, akkor azt hiszem, sikeres szezont teljesítünk” – mondta a 13-szoros német bajnok Rolf Volland.

Litwinowiczot is láthatjuk majd Nyirádon a rallycross vb és Eb futamon július 27-28-án.

Damian Litwinowicz
foto: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool

 

Friss