back to top
2024. szeptember 08. 01:32

KezdőlapRXSzabó Krisztián Nyirádon tér vissza a rallycrossba

Szabó Krisztián Nyirádon tér vissza a rallycrossba

-

Szabó Krisztián a hétvégén Nyirádon tér vissza a rallycross pályára, az Euro RX3 kategóriában indul, a Volland Racing Audi A1-esével.

A váci pilóta sajnos gyorsan pontot tett a találgatásokra, hogy újra láthatjuk e őt a futamokon.

„Ez sajnos nem teljes visszatérés, csak egy egyszeri alkalom, de nagyon várom már. Aktívan kerestem egy jó lehetőséget. Nem titok, hogy az Euro RX1-ben szerettem volna indulni, de ott nem volt megfelelő lehetőség, így a Vollanddal való versenyzés az Euro RX3-ban mindenképpen a következő legjobb opció” – mondta Szabó, aki legutóbb tíz évvel ezelőtt indult nemzetközi versenyen Magyarországon

A kategória ismerős számára, hiszen 2016-ban és 2017-ben egymás után nyerte meg a Super1600 bajnoki címét. Euro RX Supercar bemutatkozásán 2018-ban Lohéacban állhatott fel a dobogóra, majd 2019 és 2021 között a világbajnokság élmezőnyében 24 futamon versenyzett és tíz alkalommal jutott be a döntőbe – a szakág élvonalában töltött utolsó szezonjában kétszer állhatott fel a dobogóra.

Szabó Krisztián
foto: fiaworldrallycross

Azóta azonban a magyar versenyző szereplései ritkák voltak, mivel elsősorban az edzéseknek, a feltörekvő tehetségek kiválasztásának és adatmérnöki munkájának szentelte idejét. Szabó legutóbb több mint egy évvel ezelőtt állt rajthoz egy RX150-es buggyval, de a nyirádi visszatérésére készülve egy másik Super1600-as autóval tesztelt Lettországban.

„Jó lesz újra együtt dolgozni a csapattal. Szép emlékeim vannak arról, hogy a múltban Rolf mellett versenyeztem – ez volt a rallycross pályafutásom legsikeresebb időszaka. Akkoriban még csak a jelenlegi Audikat építette – emlékszem, hogy láttam őket, de akkor még nem voltak készen, így azóta is vártam a lehetőségre, hogy vezethessek egyet! Ha őszinte akarok lenni, nem tudom, mennyire érzem magam felkészültnek! Meglepődtem, hogy milyen gyorsan visszailleszkedtem a mederbe, amikor nemrég teszteltem a Super1600-as autót, de meg kell szoknom az új Hoosier gumikat, és a rajtok is nagyon különböznek majd az RX1-től. A nyirádi rallycross pályán sem versenyeztem még ténylegesen soha. Az ottani autocross pályán már sok kört megtettem és futamot nyertem, de a rallycross pálya új lesz számomra” – mondta Krisztián.

Az utolsó gondolat meglepő, de igaz, így a visszatérés egyben debütálás is lesz. Eredménykényszer természetesen nincs, mondja a pilóta, de aki ismeri őt, tudja, hogy a kihagyás ellenére is mindent megtesz majd a sikerért.

„Ez a hétvége elsősorban a szórakozásról – a versenyzés öröméről – fog szólni, de természetesen mindig a lehető legjobb eredmény elérése a célom. Tudjuk, hogy Nils Volland milyen gyors, és a mezőny többi magyar versenyzője is nagyon gyors lesz, és nyilván sokkal jobban ismerik a pályát, mint én. Közhely, de ha egyszer bejutsz a rallycrossban a döntőbe, bármi megtörténhet, úgyhogy ez a célom. Az autó egyértelműen képes a győzelemre, így a többi már csak rajtam múlik…”

Szabó Krisztián
foto: fiaworldrallycross

 

 

Friss