2024. április 19. 09:20

KezdőlapTEREPRALLYNasser Al-Attiyah nyerte a rövid első szakaszt a Dakar Rallyn

Nasser Al-Attiyah nyerte a rövid első szakaszt a Dakar Rallyn

-

Mindössze 19 kilométeres mért szakasszal kezdődött a 2022-es Dakar. Az első napon a katari Nasser Al-Attiyah volt a leggyorsabb, mögötte Carlos Sainz lett a második. Brian Baragwanath a Century Racinggel és Henk Lategan a Toyotával azonos időt autózott a harmadik-negyedik helyen.

Nyolcadikként ért célba Giniel de Villiers. A Toyota dél-afrikai versenyzője 50 másodperc hátrányt gyűjtött, de még érzi a koronavírus hatásait.

Csak egy tiszta etapot akartam. Egy kanyarban majdnem eltaláltunk egy nagy sziklát, résen kellett lennünk ezen a dombos részen. Még mindig kicsit be vagyok rozsdásodva, és meg kell találnom a tempómat, de boldog vagyok az első napi eredménnyel. A COVID-tesztem miatti zűrzavar megviselt, és azt hiszem, szükségem lesz néhány napra, hogy újra tisztán lássak, és 100%-os legyek. Egy biztos, ez nem volt könnyű kezdés.”

Érdekes, hogy bár Sainz nagyot ment az Audival, a másik két csapattárs nem sietett. Peterhansel csak 14. lett, Ekström pedig mögtte ért célba. Igaz a Dakart nem az első napon kell megnyerni, és ha valaki ezt pontosan tudja, akkor az épp Stéphane Peterhansel.

A motorosoknál Daniel Sanders volt a leggyorsabb a GasGassal. Pablo Quintanilla egy perc hátránnyal lett második, mögötte Ross Branch lett a harmadik a Yamahával. A címvédő Kevin Benavides negyedik lett, Matthias Walkner ötödik. A két magyar motoros is teljesítette a kvalifikációt Gyenes Emánuel az 54. lett, Saghmeister Gábor pedig a 139. helyen kezdte a versenyt.

A quadok közt a címvédő Manuel Andujar volt a leggyorsabb Yamahával, mögötte 19 másodperc különbséggel Alexandre Giroud és 31 másodperc hátránnyal Giovanni Enrico ért célba.

A Lightweight Proto kategóriában Seth Quintero nyerte az első szakszt, mögötte viszont az utolsó utáni pillanatban beugró Andreas Mikkelsen végzett indössez 3 másodperces különbséggel.

A kamionos mezőnyben a Kamaz megmutatta valódi erejét, az első négy helyen ők végeztek. Nikolaev, Sotnikov, Karginov, Shibalov volt köztük a sorrend. Az ötödik helyen a chilei Ignacio Casale vezette Tatra ért célba. A két magyar kamionos egység a 48 – 49. helyen zárt, Darázsi gyorsabb volt Szalainál.

A mai kvalifikáción kategóriánként az első 15 versenyző az időeredmények sorrendjében választhat rajtpozíciót a vasárnapi napra. A Dakar második napján Hail környékén egy 514 kilométeres hurkot teljesítenek a versenyzők, ebből 333 kilométer lesz a mért szakasz.

Dakar 2022
foto: A.S.O. / Charly Lopez

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dakar.com

Friss