2024. március 19. 10:54
KezdőlapTEREPRALLYDakar: Peterhansel nyert, a motorosoknál minden megkavarodott

Dakar: Peterhansel nyert, a motorosoknál minden megkavarodott

-

Stéphane Peterhansel nyerte a Dakar tizedik szakaszát Carlos Sainz és Orlando Terranova előtt. A motorosoknál Toby Price lett az első, de kiesett a címvédő, és az összetettben is új versenyző állt az élre.

Mr. Dakar a mai győzelemmel 49. Dakar részsikerét érte el, ezzel már csak egy szakaszgyőzelem választja el a rekorder Ari Vatanentől. A szerdai 375 kilométeres speciálszakaszt 2 óra 52 perc és 43 másodperc alatt tette meg Peterhansel. Nála 2 perc 6 másodperccel volt lassabb a csapattárs Sainz.

Az összetett elsőségért harcoló Al-Attiyah és Loeb között komoly csata zajlott. Háromszor is helyet cseréltek, végül Loeb lett az ötödik, Al-Attiyah a hatodik, de a francia csak 1 perc 25 másodpercet faragott a hátrányából az összettben. Al-Attiyah ötperces büntetésének köszönhetően kettejük közt most 32 perc 40 másodperc a különbség.

A motorosoknál mozgalmas nap volt. A 133. kilométernél megállt a címvédő Benavides KTM-je, és nem tudta folytatni, ezzel biztossá vált, hogy a Dakaron idén ebben a kategóriában sem lesz címvédés. A napot Toby Price nyerte Luciano Benavides és Adrien Van Beveren előtt. Az összetettben Van Beveren állt az élre, mivel Sam Sunderland és Matthias Walkner is hibázott, Sunderland csak 19., Walkner 27. lett.

A Dakar szakaszleírása arra figyelmeztetett minket, hogy a mai és a holnapi nap trükkös lesz. Mason Klein ma reggel nagyot esett, és megálltam, hogy megnézzem rendben van e. Hibát követtem el egy kanyon bejáratánál, rossz irányba mentem, de rájöttem a hibámra, és visszajöttem a saját nyomomban. Kicsit frusztrált vagyok, de holnap jó pozícióból indulok, ami megnyugtató. Amikor ilyen közel vagyunk, senki sem tudja, hogy támadjon vagy visszavegyen, ezért a végén azt csinálom, ami a legjobbnak tűnik, és meglátjuk, hogyan alakul. Összességében boldog vagyok, jól felkészültem idén, és azt hiszem, ez látszik is. Hét napig vezettem a versenyt. Most már csak koppanásig kell csavarni a gázt a hátralevő napokon” – mondta Sunderland.

Dakar 2022
Sam Sunderland, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A vége felé elég magasan sütött a nap, és olyan halványak voltak a kontrasztok, hogy nehezen lehetett látni a nyomokat, ezért  hibáztam a navigációval, ami több percembe került. Ez így megy, valamennyit nyersz, valamit veszítesz. Még két hosszú nap áll előttünk” – mondta Walkner.

Van Beverennek már az utolsó két nap jár a fejében. Csütörökön nehéz napra számít mert a homokos pályán jól láthatóak a nyomok, és ő elöl indul. Ráadásul a KTM, a GasGAS és a Husquvarna gyakorlatilag egy csapatként versenyez, a Hondának négy gyors versenyzője van, ő pedig csak a yamahás csapattárssal Andrew Shorttal tudja egyesíteni az erőit, ami elég kevésnek hangzik ahhoz, hogy be tudja osztani az egy másodperc híján hatperces előnyét. Persze mindent megtesz azért, hogy megnyerje az idei Dakart.

Gyenes Emánuel a 74. helyen ért célba, a 162. kilométernél leállt a motorja, és 20 percet veszített, míg rájött, hogy az üzemanyagszűrő okozta a bajt, és ki kellett szerelnie a szűrőt. Saghmeister Gábor a 111. helyen ért célba.

A kamionok közt Sotnikov nyert Nikolaev és Karginov előtt. Sotnikov 10 perc 18 másodperccel vezet az összetettben Nikolaev előtt, a harmadik SHibalov hátránya közel háromnegyed óra.

Dakar 2022
Nikolaev Eduard, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dakar.com

Friss