2024. március 19. 04:24
KezdőlapTEREPRALLYDakar: Sainz volt a dűnék ura

Dakar: Sainz volt a dűnék ura

-

A Dakar utolsó előtti versenynapján az autósok közt Carlos Sainz volt a leggyorsabb. A motorosoknál Kevin Benavides nyert, a kamionoknál Eduard Nikolaev lett az első.

346 kilométer speciálszakasz és 155 kilométer összekötő adta a csütörtöki Bisha körüli hurokszakasz versersenytávját. A mért rész közel felét homokon jelölték ki a szervezők, ennek fele dűnéket takart, nem véletlenül tartottak a versenyzők az utolsó előtti naptól is.

Az autós mezőnyben az Audi megint nagyot ment. Nemcsak Sainz győzelmének örülhetnek, hanem Ekström harmadik és Peterhansel hatodik helye is olyan eredmény, amire 2023-ban bátran építhetnek. A második helyen Lucio Alvarez érkezett a Toyotával, három percet kapott Sainztól.

Nasser Al-Attiyah a célban még annak örült, hogy nyolcadik helyével csak négy percet veszített a hetedik Loebhöz képest, de a francia sebességtúllépésért kapott öt perc büntetést, így helyet cseréltek. Ezzel Al-Attiyah előnye egy perccel nőtt az összetettben. A zárónap 164 kilométeres mért szakaszára 33 perc 19 másodperc előnnyel indul. Mivel a Dakar Rallyról van szó, fogalmazzunk úgy, hogy jó eséllyel elég lesz a győzelemhez.

Kezdettől fogva minden nap vezetünk, és növeljük az előnyünket. Nem könnyű kontrollálni a Dakart, de úgy gondolom, hogy már sok tapasztalatunk van, és csak kezelnünk kell a helyzetet, és célba kell érnünk. Nem kell minden nap nyerned. Az első napon nyertünk, és napról-napra jól éreztük magunkat a pihenőnapig, amikor körülbelül negyvenöt perccel vezettünk. Most már csak nagyon óvatosnak kell lennünk, és ezt is fogjuk tenni. Holnap egy rövid szakasz lesz, de nagyon kell koncentrálnunk, hogy biztosan célba érjünk” – mondta Al-Attiyah.

Dakar 2022
Nasser Al-Attiyah, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A motorosoknál nem lehet még csak jósolni sem, ugyanis megint megkavarodott a mezőny. Kevin Benavides nyert ugyan, de Sunderland csak 4 másodperccel volt lassabb. A korán rajtolók nagyon megjárták, Van Beveren csak 15. lett és 21 percet veszített, ezzel nem csak az első helyet bukta, hanem a negyedikig csúszott vissza. Sunderland vezet, majd hét perc az előnye Quintanilla előtt, Walkner pedig a harmadik 23 másodpercre van Quintanillától.

Gyenes Emánuel 39., Saghmeister Gábor a 107. lett.

A kamionoknál talán nem meglepetés a Kamaz siker. Nikolaev nyert, Karginov és Sotnikov előtt.

Dakar 2022
Nikolaev Eduard, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dakar.com

Friss