2024. április 25. 18:11

KezdőlapTEREPRALLYA Dakar Rallyn második robbantás is lehetett

A Dakar Rallyn második robbantás is lehetett

-

A Dakar Rally rajtja előtt december 30-án feltételezett robbantás történt Philippe Boutron kamionjában, ami során a francia versenyző is megsérült. Az esetet követő napon azonban egy másik tűzeset is történt, mely szintén lehetett robbantás következménye.

Már beszámoltunk róla, hogy a Dakar Rally előtt Philippe Boutron kamionjában robbanás történt december 30-án, amiben a francia versenyző is súlyosan megsérült.

A Reuters azonban most arról ír, hogy a Boutron-eset után szintén volt egy gyanús tűzeset, mely az X-Raid Team (Mini) Camelia Liparoti által vezetett segítő kamionban történt.

A francia hatóságok vizsgálatot kívánnak indítani a Liparoti-tűz esetében jelentette a francia RMC Rádió.

A rádió beszámolója szerint az olasz-francia versenyző a kamionjában egy nagy bummot hallott, majd a jármú kigyulladt. Az esetnél nem történt személyi sérülés.

A francia terrorizmusellenes ügyészség a Boutron esettel kapcsolatban vizsgálatot indított, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pedig egy interjú során elmondta, voltak olyan nyomok, melyek robbantásra engedtek következtetni. Szaúd-Arábia külügyminisztériuma azonban január 8-án közölte, hogy az eset vizsgálata nem tárt fel olyan dolgot, amely megerősíti a robbantást.

Az RMC rádió szerint a Liparoti-tűz érdekli a francia DGSI titkosszolgálatot is. A rádió honlapján egy videót is közzé tettek, amely Liparoti kamionjáról készült és a járműtől 50 méterre találták meg a benzintartályát rajta egy lyukkal. A rádió szerint Liparoti egy robbanást hallott, majd kiugrott a járműből. Sérülés ennél az esetnél nem történt.

A francia terrorellenes ügyészség az ügyről nem kívánt nyilatkozni, de nem reagált a megkeresésre a francia külügyminisztérium és a szaúdi kormány sem.

A Dakar Rallyt szervező ASO szóvivője azonban válaszolt a Reuters-nek.

„Az X-Raid Team csapata azonnal értesített bennünket, arról, hogy mi történt Camelia Liparoti segítő kamionjával. A csapat azt mondta, hogy nagy valószínűséggel elektromos hiba történt a kamionban, ezért elfogadtuk ezt az indokot. Amennyiben ma egy másik tézis lépne fel, és az vizsgálatot igényel, akkor hajlandóak lennénk vizsgálatot indítani.”

A Dakar Rally 1978-ban indult útjára, 2009-ben biztonsági okokból azonban Dél-Amerikába költözött, majd 2020-ban került Szaúd-Arábiába.

Forrás:reuters.com

Friss