2024. április 28. 23:36

KezdőlapTEREPRALLYVladimir Vasiljev nyerte a Baja Russia Northern Forestet

Vladimir Vasiljev nyerte a Baja Russia Northern Forestet

-

A Vladimir Vasiljev-Oleg Uperenko páros nyerte Mini Cooper Countrymannal a Baja Russia Northern Forest-et. A verseny az FIA Cross-Country Bajas világkupa első fordulója volt. Győzelmével Vasiljev rekorder lett a versenyen, negyedszer végzett a dobogó tetején.

Vasiljev az utolsó napot egy büntetés miatt 49 másodperces hátránnyal kezdte, de a rutinos pilóta támadott, és 7 perc 24 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt a Toyota Hilux-szal versenyző honfitárs Sergei Uspenskij előtt.  A második nap végén vezető lengyel Tomasz Bialkowski csak harmadikként ért célba, de a verseny utáni technikai ellenőrzésen nem ment át Polarisuk, így kizárták őket. A bronzérmet így az Anastasia Nifontova és Jekaterina Zhadanova páros szerezte meg.

A negyedik helyen záró Sergej Remennik és Yaroslav Fedorov nemcsak a futam legeredményesebb debütánsa lett, hanem a T4 SSV értékelést is megnyerte.

A Baja Russia másik nemzetközi sztárja Yazeed Al-Rajhi nem állt rajthoz a verseny utolsó napján. Szombaton tönkrement a Toyota Hilux első felfüggesztésében az alsó lengőkar, és ezzel annyi időt veszítettek, hogy vasárnap már nem álltak rajthoz.

Baja Russia
foto: @bajarussia

„Nagyon nehéz volt reggel vezetni – csúszós, havas volt a pálya, és annyira fehér volt minden, hogy alig láttam. Nem könnyű elsőként menni, mert ha elsőként rajtolsz, minden fehér, és ha közben havazik is, akkor nem látsz messzire. A sivatagban is csúszós homok van, de itt hó, ami a háttérbe olvad. Közeledsz a kanyar felé, és nem érzed a távolságot.  Nem tudok rosszat mondani a versenyről” – mondta nevetve Vasiljev. „Természetesen én vagyok a verseny szervezője, így ez egy nagyszerű verseny! Tetszik, minden évben belekezdek, és élvezem. Ma jó volt az autó. Nem voltak ugratók, így minden a helyén van és minden sértetlen.”

Baja Russia
foto: @bajarussia

„A célban vagyunk, ezzel a célunkat elértük! Klassz volt. Élveztem a hosszú etapokat, és úgy gondolom, hogy folytatni fogjuk. Ez volt életem első terepversenye. Yaroslav és én most teljesítettük a leghosszabb gyorsaságikat, előtte talán Finnországban az Ouninpohja, ami körülbelül 30 kilométer, volt a leghosszabb gyorsaságink. Yaroslav versenyzett Korzikán is, ahol a gyorsasági szakaszok 50 kilométeresek. De ilyen 120 kilométeres élményünk eddig még nem volt, most már van. Nagyon érdekes abból a szempontból, hogy hogyan készülj fel, oszd be az erődet egy ilyen távolságra. Tapasztalt versenyzők azt mondják, hogy a Baja Russia Northern Foresten az előny a klasszikus raliversenyzők oldalán van, és egyetértek velük. Csak a szokásos itinert hiányoltam, mert néhol az ugratótól a következő kanyarig lehetett nyomni. De ahogy a tapasztaltabb versenyzők mondták, a tereprali alapelve: „ha nem látod, ne nyomd”. Nos, megpróbáltam nem padlógázzal menni, ha nem láttam” – foglalta össze első terepralijának tapasztalatait Remennik.

 

Forrás:Baja Russia

Friss