2024. április 25. 08:47

KezdőlapTEREPRALLYPeterhansel és Sunderland nyerte az Abu Dhabi Desert Challenge-et

Peterhansel és Sunderland nyerte az Abu Dhabi Desert Challenge-et

-

Stephane Peterhansel az Audi RS Q e-tron-nal hetedik alkalommal nyerte meg az Abu Dhabi Desert Challenge-et az autósok kategóriájában. A motorosok között Sam Sunderland lett az első.

Az esélyesek nem hibáztak a verseny utolsó napján, pedig a 209 kilométernyi speciálszakasz több mint a fele dűnéken át vezetett. Stephane Peterhanselnek volt könnyebb dolga. Mr. Dakar most már a Mr. Abu Dhabi nevet is joggal használhatja, hiszen hetedik alkalommal diadalmaskodott a versenyen, ráadásul úgy, hogy az első győzelmét húsz évvel ezelőtt érte el.

A győzelemmel ő a rekorder, megelőzte Schlessert is. A sikerét valójában már az első napon megalapozták a versenytársak. Nasser Al-Attiyah és Sébastien Loeb hibázott, ezek után Peterhanselnek pedig csak arra kellett koncentrálnia, hogy Al-Rajhi és Prokop ne előzze meg.

Sikerült, Peterhansel az utolsó napon egy ötödik hellyel biztosította be győzelmét. Majdnem fél órával előzte meg a második Prokopot, a lengyel Jakub Przygonski előtt pedig másfél óra lett az előnye a végén.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Przygonski annak örülhetett, hogy megnyerte a világbajnoki értékelést. Itt azonban a nagy csata a részsikerekért folyt, hiszen azért is adnak pontokat. Nasser Al-Attiyah részben kiküszöbölte az első napi fiaskót és az utolsó napot is megnyerte, de a vb-n elveszítette az első helyét, Loeb állt az élre. A francia harmadik lett a zárónapon, Yazeed Al-Rajhi megelőzte őt.

A világbajnokságon Loeb 112 ponttal vezet a 111 pontos Al-Attiyah előtt. A harmadik Al-Rajhinak 71 pontja van.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A motoros kategóriában a végéig tartottak az izgalmak. Sam Sunderland azonban nem izgult, kihasználta a kedvező rajtpozícióját, a 83. kilométernél az élre állt, és megnyerte a zárónapot. Ezzel harmadik Abu Dhabi Desert Challenge győzelmét gyűjtötte be. A GasGas Factory Racing versenyzője két hondást győzött le. Ricky Brabec 3 perc 8 másodperces hátránnyal lett második, Pablo Quintanilla pedig 3 perc 56 másodperces különbséggel szerezte meg a harmadik helyet.

A világbajnokságon Sunderland növelte előnyét, 63 ponttal vezet a 46 pontos Quintanilla előtt. A harmadik Matthias Walkner, neki 35 pontja van.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Az LW Proto kategóriában hiába nyerte meg a napot Christina Gutierrez, a végső összesítésben maradt 8 perc 18 másodperc előnye Francisco Lopez Contardonak, aki ezzel a Dakar után az Abu Dhabi Desert Challenge-en is diadalmaskodott.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

 

Friss