2024. április 26. 13:51

KezdőlapTEREPRALLYNem csak Horvátországban voltak verhetetlenek a magyarok - Kovács Miklósék Afrikában uralták...

Nem csak Horvátországban voltak verhetetlenek a magyarok – Kovács Miklósék Afrikában uralták a dűnéket

-

A Tunisia Desert Challenge harmadik napján rajt-cél győzelmet aratott a Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió, és sikerükkel az összetettben is 26 másodpercre csökkentették hátrányukat.

A 348 kilométernyi dűnén 6 óra 43 perc 11 másodperc alatt vágták át magukat Kovácsék, a második helyezett Igor Bouwensnek ehhez majd 9 perccel több kellett. A magyarok már az első ellenörzőponton vezettek és végi megtartották előnyüket. Bouwens a 60. kilométernél még csak ötödik volt, innen küzdötte fel magát a második helyre. A belga ivecós erőfeszítése arra volt elég, hogy ma este még első helyezettként alhatnak a sátorban, de ha Kovácsék ebben a formában folytatják, akkor hétfőn már az élre állhatnak a kamionok közt.

Ez a szakasz tényleg komoly megpróbáltatást jelentett” – mondta Kovács Miklós. „Reggel, olyan negyven kilométer után azt láttuk, hogy a dűnék között alig voltak néhány előttünk, amiből azt a következtetést vontuk le, hogy sokan eltévedtek. Így is történt, amiről akkor győződtünk meg, amikor rájuk találtunk elakadva a dűnék között. Megvártuk, amíg kiszabadítják magukat és szépen, lépésről lépésre, gond nélkül megmásztuk mi is azt a szakaszt. A folytatás borzasztóan nehéz volt, sok dűnével és homokkal, ráadásul nehezítette a dolgunkat, hogy a kerékfújó rendszer meghibásodása miatt manuálisan kellett állítanunk az abroncsok nyomását. Néhány apró navigációs tévedésünk is volt, de semmi komoly. A célban sajnos vegyesek voltak az érzelmeink. Nagyszerű, hogy mi voltunk a legjobb kamionos egység a szakaszon, de nem tudtunk örülni neki, mert arról értesültünk, hogy egy motoros induló életét vesztette a nap folyamán. A tragikus esemény mindenkit megrendített, együttérzünk francia versenyzőtársunk családjával.”

Az autós mezőnyben Jérôme Pelichet és Pascal Larrque ezúttal több mint 9 perccel nyert, és ennyivel növelték előnyüket az összetettben is.

A motorosok közt Jérome Martiny lett az első Husquarnával. Négy perc előnnyel ért célba az összetettben vezető yamahás Alessandro Botturi előtt, ezzel 10 perc alá faragta hátrányát három nap után. A tegnapi első Mathieu Doveze 42 perc hátránnyal fejezte be a napot, így visszaesett a negyedik helyre.

Az SSV-k közt Fernando Alvarez és Xavier Panseri nyert, ezzel felkapaszkodtak a harmadik pozícióba. Három nap után továbbra is az Erik van Loon – Sébastien Delaunay duó áll az élen, de az előnyük csak 1 perc 16 másodperc Hugues Lacam és Max Delfino előtt.

Hétfőn a Matous – Ksar Ghilane szakasz vár a mezőnyre, 300 kilométer hosszú speciálszakasszal.

Tunisia Desert Challenge 2022
foto: Qualisport Racing

Friss