2024. április 26. 06:29

KezdőlapTEREPRALLYNem indul könnyen a Tereprally Vb - megint változott a naptár

Nem indul könnyen a Tereprally Vb – megint változott a naptár

-

A Kazahsztán Rally törlése után újabb verseny időpontja módosult, a vb negyedik versenyeként tervezett Andalúzia Rally őszre került.

A spanyol régióban tapasztalható hőhullám és aszály miatt módosult a verseny időpontja. Ez a második olyan esemény ebben az évben, amelynek időpontja megváltozik, miután márciusban az ukrajnai háború miatt törölték a Kazahsztán Rallyt.

A verseny szervezője, az Amaury Sport Organisation (A.S.O.) közleménye szerint a környéken tapasztalható szélsőséges időjárás jelentős tűzveszélyt jelent. „A június 7-12-re tervezett harmadik Andalucía Rally, amely egyben a FIA-FIM Rally-Raid Világbajnokság (W2RC) harmadik futama is, az Andalúziát az elmúlt hónapban sújtó hőhullám és aszály miatt elhalasztottuk” – áll a franciák közleményében. „Ezek a szélsőséges időjárási viszonyok jelentősen megnövelték a tűzveszélyt a régióban, ezért a helyi hatóságok a tűzriadó szintet a maximumra emelték.” 

„Az amúgy is törékeny ökoszisztéma megőrzése érdekében és a helyi hatóságok teljes támogatásával minden érintett fél úgy döntött, hogy a verseny megrendezése jelenleg nem lehetséges. Ez a vis maior eset arra a döntésre juttatta az A.S.O.-t, az FIA-t, a FIM-et és a rendezőt, hogy az Andalucía Rallyt őszre halasszák el egy még mérlegelés alatt álló időpontra, de az eredetileg tervezett útvonalon” – írják a közleményben.

Dél-Spanyolországban nem ritkák az erdőtüzek, ahol a száraz föld és a magas hőmérséklet az erdőtüzek katalizátora. Tavaly szeptemberben több mint 2000 ember kényszerült elhagyni otthonát az andalúziai régióban található Estepona üdülőváros közelében. 

Sevillában, ahol a rally központja lett volna, a jövő héten akár 37 fokot is elérhet a hőmérséklet. A verseny új időpontjáról az ASO időben tájékoztatja az érdekelteket, viszont a sorozat honlapja szerint a W2RC következő tervezett futamára októberben Marokkóban kerül sor. Ez azt jelenti, hogy Andalúziába valószínűleg novemberben vagy decemberben utazik a bajnokság, tehát jó eséllyel ott dől el a Loeb-Al-Attiyah csata. A kilencszeres rally-világbajnok Sébastien Loeb jelenleg egy ponttal vezet az összetettben a négyszeres Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah előtt.

Dakar Loeb
foto: Red Bull Content Pool
Forrás:Dirtfish

Friss