2024. április 19. 20:56

KezdőlapTEREPRALLYLoeb újra világbajnok lesz? Vasárnapig kiderül

Loeb újra világbajnok lesz? Vasárnapig kiderül

-

Szerdán a kvalifikációval kezdődik az Andalucia Rally, a tereprally világbajnokság utolsó versenye. A versenyen eldől, hogy Nasser Al-Attiyah vagy Sebastien Loeb lesz az első tereprally-világbajnok, de matematikailag még Yazeed Al Rajhinak is van esélye a végső győzelemre.

Nasser Al-Attiyah 22 pontos előnnyel érkezik Spanyolországba. Marokkóban harmadik helyen végzett és a szakaszokon is több pontot gyűjtött, mint a vetélytárs, ezzel húzott el a vb pontversenyben. Andalúziát jól ismeri, két alkalommal már nyert itt.

Sebastien Loeb technikai hiba miatt nem végzett a pontszerzők között Marokkóban. A szakaszokon elért helyezésekkel azonban mentette a menthetőt és 10 ponttal távozott a versenyről. A Prodrive által épített Hunter BRX-nek ezen a hétvégén tökéletesen kell működnie, Loebnek pedig nem csak egy jó végeredmény kell, hanem a speciálokon is jól kell teljesítenie. Igaz, előbbihez kell az utóbbi is…

Yazeed Al Rajhi 44 pont hátránnyal a haramdik a bajnokságban. Matematikai esélye még van, de a reális célja az lehet, hogy ha Loeb bajba kerül, akkor megszerezze a második helyet az év végén.

Guerlain Chicherit nagyszerű győzelemmel tért vissza Marokkóban. A francia komoly segítség lehet Loebnek, akár azzal is, hogy pontokat rabol Al-Attiyahtól.

A gyártók között is nyitott a bajnoki cím sorsa. A Toyota Gazoo Racing 20 ponttal vezet a Bahrain Raid Xtream előtt.

Loeb
foto: Red Bull Content Pool

Az Andalucia Rally szerdán a 10 kilométeres kvalifikációval kezdődik, amit a Grand Hippodrome of Andalusia stadionban rendeznek. A két pandémiával beárnyékolt verseny után végre a szurkolók is láthatják a versenyzőket. Az első szakasz második részét Sevilla környékén jelölték ki, 465 kilométeres hosszal. Utána Malaga tartományban 712 kilométer vár a mezőnyre. A harmadik napon a Huelva régióban 463 kilométer a versenytáv, majd az utolsó napon, vasárnap pedig Cadiz környékén egy 439 kilométeres pályával zárul a verseny.

A teljes táv 2078 kilométer, 1176 kilométer speciálszakaszzal.

A motorosok közt is nagy csata várható. Sam Sunderland 74 ponttal vezeti a bajnokságot. Marokkóban csak ötödik lett, de a bajnoki második Pablo Quintanilla nála is rosszabbul szerepelt. A chilei az első szakaszon esett, és csak a 10. helyen ért célba, 52 ponttal érkezik Spanyolországba. Ricky Brabec harmadik a bajnokságban, két ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a csapattárs Quintanilla.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss