2024. április 26. 09:15

KezdőlapTEREPRALLY453 induló a Dakaron, a magyarok is ott lesznek Szaúd-Arábiában

453 induló a Dakaron, a magyarok is ott lesznek Szaúd-Arábiában

-

218 autós egység mellett 144 motoros és quados versenyző nevezett a 2023-as Dakarra. A Dakar Classic 91 fős mezőnyével együtt így összesen 453 induló lesz ott a rajtnál december 31-én. A magyar színeket a Qualisport képviseli a legnépesebb csapattal, és mellettük is lesznek magyar résztvevők.

Kovács Miklós – Czeglédi Péter és Ács László az 530-as rajtszámot ragaszthatja fel a Qualisport Racing Hyena névre keresztelt versenykamionjára. A T5-ös kategória rajtszámai 500-tól indulnak, a nevezési listán az első a holland Kees Koolen, aki 2022-ben a kategória bajnoka lett a Tereprally-világbajnokságon. A Kamaz nevezését nem fogadták el a szervezők, így izgalmas lesz a kamionos verseny, kiegyenlítettebb erőviszonyok mellett nagy csatára számíthatunk. Kovácséknak ugyan nincs tapasztalatuk a Dakaron, de az eddigi múltjuk alapján joggal bízhatunk egy nagyon jó eredményben.

A T5 másik magyarja, a rutinos Darázsi Zsolt az 547-es rajtszámú kamiont vezeti majd, francia és szlovák versenyzőtárs ül majd mellette a kamionban.

Kovács Miklós
foto: Sulyok István/TRP Hungary

A 72 T1 és T2-es autó listáján természetesen a vb két sztárja, a címvédő Nasser AL-Attiyah és az idei nagy vetélytárs Sebastien Loeb áll az első két helyen. A nagy esélyesek mégsem ők, hanem az Audi csapat, akik miatt már tavaly is felszólaltak a többiek, mert a hibrid RS Q e-tron pokoli gyors, ráadásul idén sokat fejlesztett az Audi. Peterhansel, Sainz és Ekström mellett Yazeed Al-Rajhi, Jakub Przygonski, Giniel de Villiers, Orlando Terranova vagy akár a rallycrossba visszatérő Guerlain Cicherit is elcsíphet egy-egy szakaszgyőzelmet. A 2011-es Superbike világbajnok Carlos Checa ismét indul a versenyen, Laia Sainz csapattársa lesz az Astara Teamnél.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A T3 kategóriában 44 induló lesz. A 300-as rajtszámot Francisco López Contardo kapta. Nagy nevek itt is lesznek, a tavalyi T4 kategóriagyőztes Austin Jones mellett itt versenyez Seth Quintero, Gullaume de Mevius, Helder Rodrigues és Ignacio Casale is.

A T4-ben a legalacsonyabb rajtszámmal, a 400-assal, Rokas Baciuskas indul, a litvánnak ez lesz a második Dakarja, tavaly harmadik lett a kategóriában. Világbajnoki címvédőként fontos számára, hogy jól induljon a vb szezon első versenye.

Ahogy minden Dakaron, most is szép számmal lesznek újoncok is a mezőnyben. Nem tipikus kezdő a korábbi spanyol rallybajnok Sergio Vallejo, aki 55 évesen indul első Dakarján. A másik véglet a lengyel driftbajnok Eryk Goczal, ő mindössze 17 éves. Szintén a rallyból érkezik Nico Stijnen, az Eurol Rally Sport korábbi szerelője egy Iveco kamiont vezet majd.

A motorosoknál két magyar induló lesz. A Malle Moto kategóriában Gyenes Emánuelnek, a Rally2-ben Saghmeister Gábornak szurkolhatunk.

foto: Audi Motorsport

 

Friss