2024. április 27. 06:37

KezdőlapTEREPRALLYHalálos baleset a Dakaron - Loprais elütött egy nézőt

Halálos baleset a Dakaron – Loprais elütött egy nézőt

-

A 45. Dakar Rally kilencedik szakaszán a cseh Ales Loprais elütött egy olasz nézőt, aki nem élte túl a balesetet. A cseh versenyző nem folytatja a Dakart.

„Már az ágyban voltunk, amikor a felügyelők felébreszettek és megmutattak egy videót a versenyről, amely szerint véletlenül elütöttünk egy férfit, aki egy dűne mögött éppen a Ladyt (Loprais versenykamionjának neve – a szerk.) fotózta. Az illető megsérült, hányingert és szédülést érzett a következő két-három órában, majd kórházba szállítás közben szívinfarktust kapott. Egy emberi élet ért véget miattam, még ha közvetve is, de én vezettem. Be kell vallanom, hogy sem én, sem a legénységem nem észlelte az ütközést. Van fedélzeti kamerafelvételünk ami bizonyítja ezt. De ez nem változtat azon, hogy egy emberi élet véget ért. A férfi olasz volt, de a nevét nem tudom, a vizsgálat miatt. Egy 69 éves férfi, aki azért jött, hogy megnézze a Dakart, és sajnos a dűne mögött volt. Egyikünk sem vette észre őt. Őszinte részvétemet szeretném kifejezni családjának és barátainak. Nagyon sajnálom a balesetet, életem végéig kísérteni fog” – mondta Loprais.

A versenyzőt nagyon megrázta az eset, bár sem ő sem a két versenyzőtársa nem érzékelt semmit sem abból, hogy a 69 éves néző a kamion bal első kereke alá került a dűne után. A szervezők később a néző nevét is nyilvánosságra hozták, Livio Sassinottinak hívták a szerencsétlenül járt nézőt.

Loprais vezette a versenyt, de a tizedik szakaszon már nem állt rajthoz, és feladta a Dakart.

2019-ben történt már egy hasonló eset a Dakaron. Akkor Andrey Karginov ütött el egy nézőt, de abban az esetben szerencsére egy lábtöréssel megúszta a néző. Karginov viszont Loprais-szal ellentétben látta a balestet, de mivel nem állt meg segíteni, kizárták a versenyből.

 

Friss