2024. március 29. 16:35

KezdőlapTEREPRALLYJanus Van Kasteren nyerte a Dakart a kamionosok között

Janus Van Kasteren nyerte a Dakart a kamionosok között

-

A Janus Van Kasteren – Darek Rodewald – Marcel Snijders trió nyerte a 45. Dakar Rallyt a T5-ös kategóriában. A holand-lengyel-holland csapat a Kamazok távollétében a verseny egyik nagy esélyese volt, a tavalyi ötödik helyük után most megszerezték a győzelmet.

A Dakar 10. szakaszán vette át a vezetést az összetettben Janus Van Kasteren, miután Ales Loprais a halálos baleset után feladta a versenyt. A 7., a 9. és a 12. szakaszokon ők voltak a leggyorsabbak, a zárónapon pedig már ő sem sietett hanem a biztos célba érkezés volt a célja. Sikerült, a szakaszgyőztes Paskevicius mögött 6 perccel futott be a célba és ezzel megnyerték a 2023-as Dakart.

Kasteren
Janus Van Kasteren – foto: Team De Rooy/MM Photography

Martin Macík a 2021-es negyedik helye után szintén nagy esélyesként indult az idei versenyen. Öt szakaszt is megnyert, de többször is sok időt veszített ami mindig visszavetette. Egy pillanatra sem adta fel, de ez sem volt elég a győzelemhez, eddigi legjobb eredménye a Dakar második helye, ennek ellenére lehet benne némi hiányérzet, mert tempója alapján megérdemelte volna a sikert.

A zárószakaszt a litván Vaidotas Paskevicius nyerte Tatrával. Hét másodperccel volt gyorsabb mint Mitchel Va Den Brink. Harmadik lett Jaroslav Valtr, aki két perc büntetést is kapott, enélkül viszont második lett volna. A litván és a cseh versenyző a szakaszgyőzelemmel és a harmadik hellyel megmutatta, hogy az Iveco uralom mellett a Tatrát sem szabad leírni.

A Qualisport Racing versenyét a technika pecsételte meg. A repedt légszűrőház miatti motorhiba, majd a kardán törése miatt nem tudtak jó eredménnyel célba érni. Amikor versenyben voltak, akkor stabilan a legjobb húsz között versenyeztek, volt olyan nap amikor a 10. helyen értek célba.

Qualisport, Dakar
foto: Qualisport Racing

A zárószakasz eredménye: 1. Paskevicius 1:18:34, 2. Mitchel Van Den Brink +0:07, 3. Valtr +1:46, 4. Martin Van Den Brink +3:20, 5. Macík +1:53, 6. Van Kasteren +6:01

A 45. Dakar végeredménye a kamionosok között: 1. Janus Van Kasteren 54:03:33, 2. Martin Macík +01:14:34, 3. Martin Van Den Brink +2:40:22, 4. Mitchel Van Den Brink +4:02:29, 5. Valtr +5:06:09, 6. Soltys +9:08:43

Macík
Martin Macík – foto: MM Photography

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss