2024. április 28. 08:06

KezdőlapTEREPRALLYNasser Al-Attiyah a mai szakaszgyőzelemmel újra világbajnok

Nasser Al-Attiyah a mai szakaszgyőzelemmel újra világbajnok

-

A Marokkó Rally második speciálszakaszát is megnyerte Nasser Al-Attiyah. A katari mögött Carlos Sainz lett a második, Sebastien Loeb a harmadik. Yazeed Al Rajhi a negyedik helyen ért célba a Zagora körüli hurokszakaszon, és ha az előtte levők nem kapnak büntetést, akkor már matematikailag sem előzheti meg Nasser Al-Attiyah-t, aki ezzel megvédte vb címét.

A vasárnapi 396 kilométeres Zagora körüli hurokszakasz 296 kilométeres része adta a napi versenytávot. Az elején 100 kilométernyi sziklás résszel kezdtek a versenyzők, majd beértek a dűnék közé, ahol a homok és a szándékosan megnehezített navigáció adott újabb feladatot.

Peterhansel
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Nasser Al-Attiyah az első napi szakaszgyőzelem után vasárnap is parádézott és több mint két perccel gyorsabb volt Sainznál. A két győzelemmel 10 pontot szerzett, így a bajnokságban 199 pontja van. A ma negyedik helyen célba érő Al Rajhi 144 pontos. Ha Al-Attiyah holnap kiesne és Al Rajhi minden megnyerne, akkor is csak 45 pontot (30+5+5+5)  gyűjtene, ami nem elég a győzelemhez, ezért ha az este folyamán nem büntetik a katarit, akkor 2023-ban is ő a világbajnok.

Al Attiyah
Nasser Al-Attiyah – foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A harmadik helyen Loeb ért célba, az új csapattárs Terranova viszont csak 65 kilométerig jutott, ott a hátsó felfüggesztés hibája miatt megállt. Cicherit viszont nyolcadik lett, ezzel két Prodrive Hunter került a legjobb tízbe.

Az Audinak is jó napja volt. Sainz második helye mellett Petterhansel ötödik lett, a tegnap néhány ellenörzőpontot kihagyó Ekström pedig hatodik.

Ekström
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A motorosoknál szokás szerint nagy csata dúlt. A 160. kilométernél mindössze 15 másodperc választotta el egymástól az első három versenyzőt. Tosha Schareina, Pablo Quintanilla és Toby Price csatázott, de az őket követő három versenyző is két percen belül motorozott. A spanyol hondás megtartotta az első helyet és kereken egy perccel nyert Price előtt. Ignacio Cornejo lett a harmadik 2 perc 21 másodperc különbséggel. Összetettben Ross Branch vezet Price és Quintanilla előtt.

A kamionok közt Janus Van Kasteren nyert 6 perccel Macik és 15 perccel Paskevicius előtt. Összetettben Macik kényelmesen vezet Vratny előtt, mivel a többiek komoly büntetéseket kaptak.

Hétfőn ismét hurokszakasz következik, 336 kilométeres speciállal.

foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss