2024. május 01. 21:48

KezdőlapTEREPRALLYLoubet tereprallyval kezdi 2024-et

Loubet tereprallyval kezdi 2024-et

-

Pierre-Louis Loubet is kipróbálja magát a tereprallyban, december végén rajthoz áll az Africa Race-en. A francia versenyző az új Apache APH-01 hibrid side-by-side járművel fog versenyezni, François Borsotto lesz a navigátora.

„Ez egy teljesen új tapasztalat számomra, és az egész csapat számára. Örülök, hogy ennek a projektnek a kezdetén sok nagyon motivált emberrel és rengeteg új ötlettel állhatok rajthoz. A hibrid tereprally ötlete egy teljesen új kihívás lesz számomra. Rengeteg dolgot kell bizonyítanunk. Reméljük, hogy nagyszerű lesz az első versenyünk, és ez lehetővé teszi, hogy együtt haladjunk előre egy csodás kaland felé” – mondta Loubet.

Ezekből a mondatokból akár az is kiolvasható, hogy Loubet WRC pályafutása nem folytatódik, hiába a komoly fogadkozás a hónap első felében. Az 2024-es Africa Eco Race 2023. december 30-án kezdődik Monacóban és január 14-ig tart, így a Monte-Carlo Rally előtt nem lenne ideje tesztelni.

Loubet
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Loubet a 2019-es WRC-2 bajnokságot két győzelemmel nyerte meg. A Hyundai-nál 2020-ban és 2021-ben indult a WRC-ben, összesen 11 versenyen, majd a 2022-es szezontól csatlakozott az M-Sporthoz.

2023-ban majdnem a teljes Rally1-es szezont teljesítette, mielőtt Adrien Fourmaux váltotta volna a japán szezonzárón, amivel a csapat reményei szerint időt kapott arra, hogy a 2024-es év előtti holtszezonban újraértékelje és tökéletesítse magát. Loubet az évet a tizenkettedik helyen zárta a pontversenyben, legjobb helyezése a hatodik volt Svédországban és Észtországban.

Veillas
Fotó: M-Sport

Loubet tereprally debütálása sem kapcsolódik az M-Sporthoz, a csapat a Dakaron versenyez az új Rangerrel, az Africa Race nem is volt a terveikben.

Bár a pilóta újonc a szakágban, tapasztalatnak nem lesznek híján, ugyanis François Borsotto veterán Dakar versenyző. Januárban Ludovic Gherardinak navigált egy MD Optimusban, és a T1 kategórában a huszadik helyen végeztek. A 2019-es Africa Eco Race-en pedig szintén egy MD Optimusszal versenyzett és nyert, ekkor Jean-Pierre Strugo volt a pilóta.

Loubet-ék autója, az APH-01 egy hibrid, amely a Peugeot belső égésű motorjával és az azt kiegészítő elektromos motorral működik, a tankba pedig bioüzemanyag kerül. A járművet júniusban mutatták be, októberben Mathieu Serradori-val debütált a Tereprally Világkupa Baja Portalegre 500-as versenyén. Mivel a banokságba nem nevezték a csapatot, így nem is értékelték őket a versenyen.

Loubet
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Loubet a csillagokat is lehozná az égből jövőre

Friss