2024. április 28. 10:52

KezdőlapTEREPRALLYSainz megint elhúzott a Dakaron - a teljes Audi csapat nagyot ment

Sainz megint elhúzott a Dakaron – a teljes Audi csapat nagyot ment

-

Az Audi tündöklésének jegyében zajlott a Dakar nyolcadik szakasza, a négykarikások közé csak Guerlain Cicherit tudott beférkőzni. A motorosoknál Kevin Benavides volt a leggyorsabb.

Homokon kezdte és sziklákon fejezte be a napot a Dakar mezőnye. A speciálszakaszt két mért részre osztották a szervezők, az első 165, a második 119 kilométeres volt.

Ahogy eddig minden napon, a hétfőin is volt nagy vesztese a versenynek. A 62. kilométer után Nasser Al-Attyiah állt meg, motorhiba miatt kellett megvárnia az assistance kamiont, de cikkünk írásáig nem jutott el az első pontig.

A szakasz Loeb és az Audisok csatájáról szólt, még úgy is, hogy Loeb egy defekt miatt vesztegelt egy keveset. Eleinte Sainz és Loeb küzdött, majd Ekström és Peterhansel is beszállt a versenybe. Végül Loeb hibázott egy navigációs pontnál, vissza is kellett fordulnia, és ez a végén hat percébe került. Ekström nyerte a szakaszt Peterhansel előtt, Chicherit behozta a Toyotát harmadiknak, majd Sainz lett a negyedik. Az ötödik-hatodik helyen Quintero és de Mevius érkezett a Toyotával. Loeb végül 10. lett 11 perccel Ekström mögött. Kérdés, hogy ebben mennyi szándékosság volt, mert a keddi nap ismét nagyon nehéz lesz, így többen valószínűleg tudatosan lassítottak, vagy éppen hibáztak.

Összetettben Carlos Sainz majdnem 25 perccel vezet Loeb előtt, és mivel ma csak hetedik lett, Moraes hátránya is tovább nőtt, most 1 óra 5 perc különbséggel harmadik.

Loeb
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A motorosknál a két Benavidesé volt a nap. Kevin nyert Luciano előtt, a jóváírással 31 másodperc lett a végső differencia. A harmadik helyen ismét Adrien van Beveren ért célba. A Ricky Brabec-Ross Branch csata a hetedik-nyolcadik helyen zajlott. A hondás volt gyorsabb, így összetettben a tegnapi 1 másodperces előnyt 42-re növelte Brabec. A harmadik helyen még Nacho Cornejo is lőtávolban van, ő ma negyedik lett, amivel 4 perc 21 másodpercre csökkent az összetettbeli hátránya. A negyedik Adrien van Beveren már 12 percre van Brabectől.

Kevin Benavides
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Adrien van Beveren a szakasz végén elég feldúlta nyilatkozott, mert nincs ínyére, hogy ma ismét taktikázni kellett a holnapi jó eredmény érdekében: „Nem tudom, mit mondjak. Nem szeretem, ha a stratégia előbbre való, mint a sport. Frusztráló, hogy van egy olyan szakasz, mint a tegnapi, ahol őrült módon kell dolgozni, másnap pedig egy rövid, könnyű szakasz, ahol nincs értelme támadni. A megoldás az, hogy megállunk, de én nem ezt szeretem a versenyzésben, nem ezt szeretem a sportban. Nem szórakoztató, nem szeretem, ha ezt kell tennem. Nem tudom, hogy kifizetődő lesz-e, majd meglátjuk.

Gyenes Emánuel a nyolcadik szakaszon 27. helyen ért célba, ezzel összetettben a 21. Az autósok közt Lónyai Pál állapota nem javult, így nem tudták folytatni a Dakart, számukra a verseny véget ért.

A kamionosok közt Kovács Miklósék viszont szépen haladnak vannak, a 15. helyen álltak 448 kilométernél, de a végén megelőzték a holland hölgyeket és 14-ként fejezték be a napot, összetettben a 13-ak a kategóriában. Darázsi Zsolt és Szalai Norbert kamionja is versenyben van, Darázsi az összetett 31., Szalai a 34. helyről kezdte a nyolcadik szakaszt. A hétfőt Michel van den Brink nyerte Martin Macik előtt, de a bő egyperces vereség nem nagyon zavarta meg a cseh ivecóst mert így is közel két óra az előnye.

Ekström
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

 

Friss