2024. április 28. 15:29

KezdőlapTEREPRALLYCarlos Sainz nyerte a Dakart, Loeb harmadik lett

Carlos Sainz nyerte a Dakart, Loeb harmadik lett

-

Carlos Sainz és Lucas Cruz a 19. helyen ért célba a Dakar zárónapján, ezzel megnyerték a 2024-es Dakar Rallyt. A 61 éves spanyol és navigátora negyedik Dakar sikerét érte el, 2010, 2018 és 2020 után tudtak ismét diadalmaskodni.

Közel másfél órás előnnyel kezdte a páros a 175 kilométeres zárószakaszt ahol a motoros győztes Bracec-hez hasonlóan már csak arra figyeltek, hogy célba érjenek. Azt, hogy a Dakaron ez mennyire nem magától értetődő, a csapattárs Peterhansel példája mutatja, Mr. Dakar Audijának motorja 80 kilométerrel a cél előtt adta meg magát, így neki meg kell várnia az assistance kamiont. Sainz és Ekström viszont célba ért, a spanyol 10 perc 50 másodperccel volt lassabb a győztesnél, így ő is és az Audi csapat is ünnepelt Yanbuban.

A zárónapot Sebastien Loeb nyerte, Gulliaume de Mevius és Vaidotas Zala előtt. Loeb 5 perc 9 másodperccel volt gyorsabb a belga toyotásnál így összettben de Mevius lett a második Loeb pedig 5 perc különbséggel a harmadik.

Audi
foto: Audi Sport

„Ez azt jelenti, hogy ha keményen dolgozol és hiszel magadban, ha jó csapat és jó emberek vesznek körül, akkor a munka mindig megtérül. Ez az autó annyira különleges, annyira nehéz irányítani, annyira nehéz volt összehozni. Hogy célba értem és megnyertem ezt a versenyt, nos, nagyon örülök az Audinak. Azt hiszem, az energiát a szenvedélyem adja. Nyilvánvaló, hogy hiszek magamban, hiszek abban, hogy még mindig tudok vezetni, és rengeteg munka van a színfalak mögött is. Ahhoz, hogy az én koromban itt legyek és ezen a szinten maradjak, rengeteget kell dolgoznom előtte. Ez nem jön csak úgy. Ez azt mutatja, hogy ha keményen dolgozol, az általában kifizetődik. Jelenleg ki akarom élvezni ezt a győzelmet, és a következő hetekben gondolkodom majd a jövőmről. Meglátjuk, mi történik a jövőben. Azt hiszem, a tegnapi nap fontos volt a győzelem szempontjából, de ez már a kezdetektől fogva fontos volt. Ahogy mondtam, sok favorit volt, de mint mindig a Dakaron, valakit megállítanak a problémák, és talán a tizedik helyről a kilencedik, nyolcadik, hetedik és így tovább. Azt hiszem, nagyon jó tempót mentünk. Jó volt a stratégiánk és jó volt a csapat támogatása” – nyilatkozta a célban Sainz.

Carlos Sainz úgy nyerte meg a 2024-es Dakart, hogy egyetlen szakaszon sem lett első. Eközben Sebastien Loeb öt alkalommal volt a nap leggyorsabbja, de a Prodrive Hunter műszaki problémái is hátráltatták, valamint Nasser Al-Attyiah távozása miatt segítség nélkül maradt, miközben Sainzot a pihenőnapot követően mindkét csapattársa segítette.

Sainz számára sem volt teljesen zökkenőmentes a 17. Dakarja. A prológon csak a 48. helyen tudott célba érni, ami miatt kedvezőtlen rajtpozícióból kezdte meg a Dakart. A 61 éves versenyző azonban a 2. szakaszon átvette a vezetést az összetettben. Yazeed Al-Rajhi ugyan másnap az élre állt, de miután a 48 órás 6. szakaszon felborult a Toyota Hiluxával Sainz újra az élre került, és a második héten már nem is adta kia  kezéből.

A kamionos értékelésben Martin Macik nyerte a Dakart Ivecóval. A cseh versenyző közel kétórás különbséggel diadalmaskodott a zárószakaszt megnyerő Praga teherautóval versenyző Ales Loprais előtt. A harmadik Mitchel van den Brink lett Ivecóval. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is célba ért a zárószakaszon, az összetett 15. helyen fejezték be második Dakarjukat.

Sainz
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Ricky Brabec nyerte a Dakart a motorosok közt

Friss