2024. április 28. 14:33

KezdőlapTEREPRALLYA bokáját 30 darabra törő Matthias Walkner elhagyhatta a kórházat, de karrierjének...

A bokáját 30 darabra törő Matthias Walkner elhagyhatta a kórházat, de karrierjének folytatása kérdéses

-

Matthias Walkner éppen a Dakar előtti tesztelésen vett részt Amerikában, amikor rendkívül súlyos balesetet szenvedett. Az osztrák KTM-versenyző hat műtét és két hónap kórházi kezelést követően már hazatérhetett, de karrierjének folytatása kérdéses. 

Az osztrák Matthias Walkner éppen a Dakar előtti teszten vett részt KTM-es csapattársaival, amikor az amerikai Palm Springsben súlyos balesetet szenvedett. 

A teszt során Walkner Sam Sunderland-del, Luciano és Kevin Benavidessel, valamint Toby Price-szal egymást követve motorozott nagyjából 60 km/h-ás sebességgel, amikor a por miatt nem vette észre az osztrák pilóta az út szélét és egy 5 méteres szakadékba zuhant. A baleset során bal sípcsontja és fibulája is eltört, ennél is nagyobb baj történt azonban a bokájával, amit 30 darabra tört. 

“A teszt második napján igazából nem is mentünk gyorsan – emlékezett vissza a balesetre a 37 éves pilóta. – Azonban a társaim után képződött por csak nehezen oszlott el és nagyon könnyű volt elnézni az út szélét. Körülbelül egy hat méteres zuhanás után a szemben lévő domboldalba csapódtam. Azt hiszem, ez volt karrierem legnagyobb balesete.” 

A baleset után versenyzőtársai Walknerrel maradtak, akit mentőhelikopterrel a Palm Springs-i kórházba szállítottak. Itt került sor első műtétjére, ami során az orvosok megállapították, hogy fertőzés nem áll fent, ezért nem kell a sérült lábat amputálni. Később már hazájában, a Grazi Egyetemi Kórház intenzív osztályára szállították át az osztrák versenyzőt, ahol dr. Michael Piecko kezelte.  

Walknernek továbbra is komoly fájdalmai voltak, valamint a bokáján képződött duzzanatot sem sikerült megszüntetni, ezért szöveteket ültettek be a combjából, a bokáját és lábfejét pedig a medencéjéből vett csontokkal építették újra. A műtét 15 órán át tartott, majd ezt követően legyengült a szervezete és bélfertőzést kapott. A rekonstrukció befejezése után két hétig a fájdalom elviselése érdekében morfiumot kapott. 

Február 2-án azonban végre elhagyhatta a kórházat, azonban még nagyon hosszú rehabilitáció vár rá. A súlyos baleset után pedig az is kérdéses, hogy folytatja-e a versenyzést. 

A Dakar felkészülés helyett 15 órás műtéten esett át Matthias Walkner

“Nem gondolkoztam még a versenyzés folytatásán, mert jelenleg sokkal fontosabb feladataim vannak – mondta Walkner a Kleine Zeitungnak. – Még Amerikában úgy gondoltam, hogy nem vagyok biztos a motorversenyzés folytatásában. Jelenleg ezt másképp gondolom már, és szeretnék minél előbb ismét motorra ülni. Motorozni továbbra is szeretnék, de a versenyzést csak akkor fogom folytatni, ha versenyképes tudok lenni. Most senki sem tudja, hogy versenyképes leszek-e a felépülés után.” 

Matthias Walkner 2018-ban megtudta nyerni a Dakart a motoros mezőnyben, míg 2017-ben és 2019-ben második, 2022-ben pedig harmadik helyen zárt.

Friss