back to top
2024. október 07. 22:26

KezdőlapTEREPRALLYDacia siker a Marokkó Rally első szakaszán

Dacia siker a Marokkó Rally első szakaszán

-

Nasser Al Attyiah és Edouard Boulanger nyerte a Marokkó Rally első szakaszát a Dacia Sandriderrel.

A vasárnapi prológot követően áradások nehezítették a csapatok közlekedését Marrakech és Zagora között. Ennek következtében sok versenyző késve érkezett a bivakba, a szervezők emiatt úgy döntöttek, hogy a keddi útvonalat teljesíti a mezőny amelynek távját is lerövidítették. Az autósok 178, a motorosok 180 kilométert teljesítettek. Dűnékkel is találkozott a mezőny, a 75. kilométertől kezdve 20 kilométeren át kellett megküzdeniük a homokkal.

Cicherit
foto: Julien Delfosse / DPPI

Nasser Al Attyiah a prológon szándékosan lassú volt, ezért csak 28. autós volt a rajtnál. Sebastien Loeb viszont a 121. helyen indult, ám ő nem szándékosan töltött sok időt a prológon: a Daciának eltört a jobb első felfüggesztése amikor Loeb egy vízmosásba hajtott.

A kedvező rajtpozíciót kihasználva Al Attyiah megnyerte az első napot, mögötte 1:39 hátránnyal a vb-rivális Yazeed Al-RAjhi ért célba a Toyotával. Carlos Sainz is jól ment a Forddal, a spanyol két és fél perc különbséggel lett harmadik. A prológot nyerő Guerlain Cicherit az új benzines Minivel negyedikként ért a speciálszakasz végére, de már közel 6 perc hátránnyal. Az ötödik hely Ekströmé lett a Forddal, hatodik a Minire váltó Guillaume De Mevius, Christina Gutierrez pedig a tized volt a Daciával. Loeb a 153. kilométernél az ötödik helyen állt, de a végén sokat veszített, 12 perccel vlt lassabb, mint Al Attyiah és nem fért be a legjobb tízbe.

Lónyai Pál az X-Raid Yamahával a 95. pozícióban volt a 113. kilométernél.

foto: Julien Delfosse / DPPI

A motoros mezőnyben máris kiesett az egyik nagy név. A vb második helyén álló Ricky Brabec ugyan célba ért a 17. helyen, de a táborból a kórházba ment, mert a térdét fájlalta. A csapat tájékoztatása szerint a térdszalagjai sérültek és számára véget ért a verseny. A szakaszt Ross Branch nyerte 48 msodperccel Daniel Sanders előtt. Toscha Schareina épp egy perccel volt lassabb Sandersnél ezzel harmadik le, a negyedik Luciano Benavides hátránya pedig már több mint 6 perc volt. A bajnokságban harmadik helyen álló Adrien van Beveren csak nyolcadikként ért célba, 10 perc feletti lemaradással.

Hodola Richárd a 86. helyen fejezte be az első szakaszt.

Kedden ismét Zagora körül versenyez a Marokkó Rally mezőnye, 267 kilométeres szakasszal folytatják.

Adrien van Beveren
foto: Julien Delfosse / DPPI

 

 

Friss