2024. április 25. 22:44

KezdőlapTEREPRALLYEXTREME EÚj lebonyolítás és új helyszín az Extreme E első idei versenyén

Új lebonyolítás és új helyszín az Extreme E első idei versenyén

-

Egy csapattal bővült az Extreme E mezőnye, így a szezonnyitó Desert X-Prix-n új formátumot üdvözölhetünk NEOM-ban.

A helyszín

NEOM Szaúd-Arábia egyik gigaprojektje, egy közel 140 km hosszú, egyenes vonal mentén fekvő város – lesz. A tervek szerint autók nélkül, ugyanis egy földalatti metró fogja a lakosokat 20 perc alatt a település egyik végéből a másikba szállítani.

Az Extreme E kijelölt témája az elsivatagosodás, így a versenyzők fákat ültettek környezetvédelmi tevékenységként az első versenynap előtt. A sorozat ezenkívül a Vörös-tengeri teknősök megmentésért összefogott a Ba’a Foundationnal is.

Maga a pálya javarészt hosszú egyenesekből áll majd, de 6,9 km-es hosszával így sem lesz rövid. Az útvonal részét képezi majd egy köves kanyar, egy kanyon és a tavalyihoz hasonló óriás lejtő, illetve előtte egy emelkedő is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Extreme E (@extremeelive)

Az új pontrendszer

Az Extreme E új rendszere a tavalyi sok verzió után ismét megváltozott. A szombati napon ugyanis négy kvalifikációs futam kerül majd megrendezésre, minden autó azonban továbbra is csak kettőben szerepel majd. Az első körben sorsolással, a másodikban az előző forduló eredménye alapján döntik majd el, ki melyik futamban indul a kettéosztott mezőnyben.

Az itt szerzett kvalifikációs pontok (5-4-3-2-1 a beérkezés sorrendjében) határozzák meg, hogy az adott autó az első elődöntőben (1., 4., 5.), a második elődöntőben (2., 3., 6.) vagy a Flúgos Futamban (Crazy Race, 7-10.) indulhat utána.

A továbbjutás rendszere nem változott, az elődöntők első két helyezettje, és a Crazy Race nyertese jut döntőbe.

Bármilyen holtversenyt – így a kvalifikációs pontok esetében, illetve az elődöntőben kiesetteknél is – a Traction Challenge-részen elért legjobb idő dönt el. Így már az elején fontos, ki milyen pozíciót foglal el ezen a listán.

Bajnoki pontokat csak a verseny végén kapnak majd a csapatok és pilóták, a WRC-ben is használt rendszer (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1) szerint. Miután tavaly három győzelem ellenére a Rosberg-csapat majdnem elveszítette miatta a címet, az időmérőért nem jár többé egy egység sem.

A Traction Challenge nyertese azonban továbbra is 5 ponttal gazdagodik majd minden fordulóban.

A hétvégi történések (magyar idő szerint) a következő időpontokban lesznek követhetőek élőben az Extreme E Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján:

Szombat
Quali 1. kör 9:00-10:30
Quali 2. kör 13:00-14:30
Vasárnap
Elődöntők 10:00-11:30
Döntő 13:00-15:00
Forrás:Extreme E

Friss