2024. április 26. 01:04

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSHirvonen fia első rally versenyére készül 

Hirvonen fia első rally versenyére készül 

-

A négyszeres rally világbajnoki második helyezett Mikko Hirvonen 16 éves fia, Roope a hétvégén édesapja nyomdokába lép és rajthoz áll egy finn versenyen. 

Hétvégén rendezik Helsinkitől 120 km-re a murvás, finn Turku Rallyt, melyen rajthoz áll Roope Hirvonen is, Mikko Hirvonen 16 éves fia, aki egy Ford Focus volánjánál debütál első rally versenyén, navigátora pedig édesapja lesz. 

Az apa és fia februárban már indult együtt egy sprintversenyen, ahol kategóriája negyedik helyén végeztek, de az első több szakaszból álló verseny nagy előrelépést jelent Roope karrierjében. 

“Elég izgalmas pillanat következik a hétvégén – ismerte el Roope. – Nem volt időnk verseny előtti tesztre, de így is próbáljuk a legtöbbet kihozni a dologból. A fő cél a verseny hibamentes teljesítése lesz. Később szívesen indulnék több versenyen is, de előbb meg kell néznünk, hogy ez miként sikerül. Mindig szerettem volna kipróbálni a rallyzást.” 

Roope Hirvonen koróbban rallycross versenyeken már megízlelhette a versenyzés érzését. 

Mikko Hirvonen fiához hasonlóan izgatott. 

“Tartok a navigálástól – mondta a 42 éves négyszeres rally világbajnoki második helyezett. – Valószínűleg el fogunk tévedni, mert komoly kihívás lesz a szakaszokat is megtalálni, de a menetlevél kezelés sem lesz egyszerű. Mivel Roope még 18 év alatti tilos itinert készítenünk, ez csak egy bizonyos számú versenyt követően lehet megtenni Finnországban.” 

Mikko Hirvonen elárulta, hogy az autó is teljesen új számukra és nincs semmilyen elvárása fia felé. 

“A Ford Focust hátom hete kaptuk egy másik fiatal versenyzőtől, aki már versenyzett vele. Mi a V1600-as kategóriában indulunk, mely az egyetlen kategória a fiatal versenyzők számára. Csak bukócsövet lehet belerakni, valamint a felfüggesztést lehet módosítani, másban nem tér el az utcai autótól. Ez a verseny egy jó szórakozás, egy családi hétvége lesz, és közben még rallyzni is tudunk. Roope még nem vezette az autót és más rallyautót sem, így nincs semmilyen elvárás felé. Nem szeretnénk a következő Solberg vagy Rovanpera lenni, csupán a jó hangulat miatt szeretnénk indulni versenyeken.” 

Friss