2024. május 01. 23:39

KezdőlapWRCVisszatér-e Hirvonen a WRC-be?

Visszatér-e Hirvonen a WRC-be?

-

Mikko Hirvonen éveken át Sébastien Loebbel harcolt a Rally Világbajnokságon, és bár a kilencszeres rally világbajnok 2012 végén visszavonult, azóta is meg-meg jelenik a WRC-ben. A finn versenyző azonban nem tervezi a visszatérését. 

Sébastien Loeb januárban megnyerte a Monte-Carlo Rallyt, és a francia versenyző sikere lenyűgözte korábbi riválisát, Mikko Hirvonent, a finn versenyző nem tervezi a visszatérést. 

Mikko Hirvonen most 6 évvel fiatalabb Loebnél, 41 éves és 2014-ig volt állandó tagja a WRC mezőnyének és 2008 és 2012 között folyamatosan a vb második helyén zárt, Sébastien Loeb mögött. A finn versenyző a négy második hely mellett 15 WRC futamot tudott nyerni. 

A francia és finn versenyző 2009-ben volt a legközelebb egymáshoz, akkor a walesi szezonzáró döntött, ami után Loeb 1 pont előnnyel nyerte a vb-t. 

Hirvonen jelenleg a Toyota Gazoo Racing tehetséggondozó programjában segít a legjobb japán versenyzőket kiválasztani, és nem tervezi a WRC-be való visszatérést. 

“Biztosan nem fogok többet WRC szinten versenyezni – mondta Mikko Hirvonen a Motorsport-Total.com oldalnak. – Szívesen indulnék néhány élvezetesebb historic versenyen, vagy autocross futamon, de ezzel kapcsolatban sincsenek konkrét tervek. Jelenleg örülök annak, ahogy a fiaim eddzenek, és részt veszek a Toyota programjában. Jelenleg ennyi elég nekem. Sébastien Loeb előtt le a kalappal. Fantasztikus teljesítményt nyújtott a Montén. De ez számomra nem lobbantotta fel bennem a szikrát, hogy visszatérjek.” 

Hirvonen azonban nemcsak Takamoto Katsuta utódait segít megtalálni, hanem Kalle Rovanpera tudását is segít növelni az aszfaltos versenyeken.  

A finn versenyző 2002 és 2011 között az M-Sportnál versenyzett, 2012 és 2013 között a Citroennél volt, majd 2014-ben visszatért Malcolm Wilson csapatához, év végén pedig visszavonult. 2016 és 2018 között indult a Dakaron is a Mini csapatával, ahol egy szakaszt nyert, és legjobb eredményét 2016-ben érte el, amikor a negyedik tudott lenni.

Hirvonen utolsó hagyományos versenyén 2020-ban indult, amikor a belga Legend Boucles à Bastogne versenyen a hatodik helyen zárt.

Friss