back to top
2024. június 18. 00:47

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSBucsi Attila kettős győzelmet aratott a Salzburgringen

Bucsi Attila kettős győzelmet aratott a Salzburgringen

-

Győzelmeket aratott Bucsi Attila a Swift Cup Europe idei első fordulójában az ausztriai Salzburgringen. A M1RA 14 éves autóversenyzője nagyszerű teljesítménnyel kezdte az idényt azon a pályán, amelyet korábban a mumusának tartott.

Huszonkét versenyző állt rajthoz a Suzuki-márkakupa nemzetközi mezőnyében, köztük a M1RA két fiatal pilótája: a sorozatban már a harmadik teljes idényét megkezdő Bucsi Attila mellett a 15 éves Csermely Móric is ott volt a rajtrácson, aki ezen a hétvégén mutatkozott be a bajnokságban.

Bucsi Attila volt a leggyorsabb a mezőnyben mindkét szabadedzésen, így bizakodva várta a kvalifikációt. A pole pozíciót végül nem sikerült megszereznie, 48 ezredmásodperces hátránnyal a második helyre szorult a hazai pályán versenyző, osztrák Philipp Dietrich mögött.

A két futamon már nem hagyta magát a M1RA tehetsége, aki az első versenyen már az első körben az élre állt, majd végig magabiztosan vezetve győzött. Egy célegyenesnyi távolsággal, 5,7 másodperccel előzte meg a második helyezett lengyelt, Pawel Krezelokot. A következő versenyen Bucsi a nyolcadik helyről indult a fordított rajtrács miatt, s innen sikerült szoros csatában megszereznie az újabb győzelmet.

El kell ismernem, hogy a szabadedzések eredményei alapján arra számítottam, meg tudom nyerni a kvalifikációt, de végül 48 ezreddel kikaptam – kezdte értékelését Bucsi Attila. – Egy pillanatra elbizonytalanodtam emiatt, de szerencsére az első futamon az esőben jobban tudtam kezelni a gumikat, és sikerült megszereznem a győzelmet.

A második versenyen sokkal inkább a biztonságra helyeztem a hangsúlyt, csak szerettem volna épségben behozni az autót a célba, értékes pontokat gyűjtve. A futam közben éreztem azonban, hogy a tempóm talán ennél többre is elég, ezért mentem előre. Az utolsó körökben az élre álltam, és másodjára is győztem.

Az elmúlt két évben úgy éreztem, a Salzburgring nem fekszik nekem, itt nem működik az, ahogyan én vezetni szeretek. Szinte már mumusként tekintettem a pályára, de ezzel a hétvégével magam mögött hagytam a rossz érzéseket.

A korábban ralikrosszban induló, így a pályaversenyzésbe csak most belekóstoló Csermely Móric az időmérőn 12. lett, így ő mindkét futamot ebből a pozícióból várta. Az elsőn sikerült két helyet javítania, a másodikon viszont maradt a 12. helyen. Esetében egyelőre nem is az eredményeken, hanem a tapasztalatszerzésen volt a hangsúly.

A hétvége előtt többet vártam volna magamtól, de igazából csak a Salzburgringen láttam, hogy milyen erős mezőnybe kerültem – vallotta be Csermely Móric. – Az időmérőn nem volt rossz a tempóm, de sajnos nem tudtam igazán jó helyre kvalifikálni magam.

Az első futam az eső miatt izgalmas volt, örültem, hogy tudtam tartani a lépést a többiekkel. A második versenyen próbáltam követni Attilát, amíg tudtam, de az első hétvégémen, ilyen kevés tapasztalattal, számomra a biztonság volt a legfontosabb.

Végig nagyon jól éreztem magam a pályán és a csapatban egyaránt. Jobb eredményekre számítottam ugyan, mégis szuper élményekkel tértem haza, és már várom a következő fordulót, hogy tovább fejlődhessek.

Két futamgyőzelmével természetesen Bucsi Attila vezeti a Swift Cup Europe mezőnyét az első forduló után. A következő versenyhétvégére ugyancsak Ausztriában kerül sor, legközelebb június 3. és 5. között a Forma–1-ből is jól ismert Red Bull Ringen bizonyíthatnak a M1RA fiatal versenyzői.

Friss