back to top
2024. május 26. 13:29

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSKrózser Menya nagy gumisakkja az Eb-n

Krózser Menya nagy gumisakkja az Eb-n

-

Nagy várakozásokkal érkezett Krózser Menya a gokart Európa-bajnokság harmadik fordulójára, Kristianstadba. Három héttel korábban ezen a pályán tesztelt és nagyon biztató köridőket ért el, két hete pedig a Champions of the Future (CF) harmadik futamán gyarapíthatta a tapasztalatait, szintén ugyanitt. A munka gyümölcsének az Eb-futamra kellett volna megérnie, ám a nagy gumisakk ebben megakadályozta. 

„Nehéz hétvégénk volt – mondta Kurgyis Róbert, Menya szerelője. – Az MG gumik alapvetően nagyon különleges odafigyelést igényelnek. Nagyjából öt kör kell, mire felmelegíted őket, és utána ha egyszer is elmelegíted, olyan, mintha jégen mennél. 

A megfelelő használatukhoz rengeteg tapasztalat szükséges. Ebben Menya hátrányban van, hiszen az eddigi összesen hat CF és Eb-futamból hármat, a betegsége miatt kihagyott. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya és Kurgyis Róbert

Ehhez jön még az MG gumik minőségének a szórása. Amikor már azt gondolod, hogy megvan a beállításod az időmérőn egy körre, utána pedig az előfutamokra húsz körre is, akkor felteszel egy másik szett gumit és hirtelen lassabb vagy. 

A műszaki hátteret biztosító Ward Racingtől minden segítséget megkaptunk, próbáltunk beállításban utána menni a tempóhiánynak, de ez ekkorra már egy nagyon sok ismeretlenes egyenletté vált és nem tudod, hogy a köridők azért romlanak, mert a gumi ennyit veszít a tapadásából, vagy a beállításokkal mentél rossz irányba.“

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya

Nagyjából ennyi történt Kristianstadban. Menya az OK kategória időmérőjén a 69 versenyzőből az 51. helyet szerezte meg, az előfutamok és a szuper futam után is 61. lett. 

„Nehéz erről a hétvégéről bármi pozitívumot is találni – mondta Menya. – Sokat készültünk, teszteltünk Kristianstadban, a pályát sikerült jól megtanulnom, a két héttel ezelőtti verseny tapasztalatait is fel tudtunk használni, mégsem akart összeállni a hétvége.  De nem adjuk fel.“

Olyannyira nem, hogy két nappal az Eb-futam után Menya már az olaszországi Franciacortában tesztelt, ahol június 23–25-e között rendezik a Champions of the Future negyedik fordulóját, majd két héttel később az Eb negyedik versenyét is. 

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya

„Nagyon hasznos volt a teszt, a kristianstadi teszthez képest egy tizedet gyorsult Menya, ez mindenképpen előrelépés – mondta Kurgyis Róbert. – Az egy–tíz körös tempója már jó az MG gumikon, még abban kell gyarapítania a tapasztalatát, hogyan viselkedik a gumi húsz kör után. Ehhez lehet, hogy szükségünk lesz még egy tesztre, ahol a hosszabb etapokra megyünk rá, nem állítgatunk semmit, csak az MG gumikkal szerzünk tapasztalatot. 

Én nem látom olyan sötéten a dolgot, mint Menya. Az év eleji formájához képest szerintem sokat javult. Az időmérős körei, a rajtjai nagyon jók, még a hosszabbtávú gumihasználatban kell fejlődnie. Nagyon összetett sportág a gokartozás, ahol néha beleszaladsz egy ilyen versenybe, de sokéves tapasztalatom alapján az ilyenből lehet a legtöbbet tanulni.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények
FIA gokart Európa-bajnokság, 3. futam, Kristianstad (Svédország) 2022. június 3–5.

Résztvevők: 69
Időmérő csoport: 17.
Időmérő összesített: 51.
CD előfutam: 14.
CF előfutam: 17.
CE előfutam: 18.
AC előfutam: 20.
BC előfutam: 24. (kiesett)
Előfutamok összesítve: 61.
A szuper futam: 29.
Összesített a döntő előtt: 61.

Friss