2024. április 20. 07:59

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSZagyva Dorka hátsó ülésről a volán mögé

Zagyva Dorka hátsó ülésről a volán mögé

-

Kilenc hónap után sikeresen tért vissza a tett helyszínére Zagyva Dorka és a Citroën C2 R2 Max, az R-Cup Challenge negyedik futamára, Kiskunlacházára. 

Tavaly szeptemberben itt borította fel Dorka a Citroënt, aminek a helyreállítási munkái most fejeződtek be. Édesapjával, Zagyva Lajossal ugyan kellett egy kicsit éjszakázniuk a műhelyben, de megérte. A verseny érdekessége volt, hogy Dorka a csapat mindkét autójával, a Citroënnel és a modernebb Peugeot 208 Rally4-gyel is indult, hogy össze tudják őket hasonlítani. Most is két kategóriába nevezett, a licences 2wd-ben két indulóból nyert, a turbó 2000 feletti kategóriában pedig 14 indulóból az ötödik helyet szerezte meg. Abszolút értékelésben a 2wd eredménye alapján 4., a T2,0+ eredménye alapján 15. lett. 

„Nagyon jó verseny volt és nagyon örülök, hogy újra indulhattam a Citroënnel – lelkendezett Dorka. – Már nagyon sokszor megbántam, hogy tavaly szeptemberben felborítottam. Nyolcadikán kaptuk vissza a karosszériát a fényező műhelyből. Sokan mondták, hogy nyolc nap alatt nem lehet autót építeni belőle, de apa nagyon meg akarta mutatni. Iszonyú sokat dolgozott a kocsin. Amiben tudtam, segítettem neki, de a szereléshez még nem értek annyira, viszont nagyon szeretném megtanulni. 

Fotó: Zagyva Team

Előfordult, hogy apa hajnali négyig dolgozott a kocsin, én háromkor kidőltem, és az utcai autónk hátsó ülésén elaludtam. 

Péntekre lett kész a Citroën, akkor tudtuk kipróbálni. Kicsit tartottam tőle, hogy minden rendben van-e, de apa nagyon jó munkát végzett. Egyedül a fékre kellet rápumpálni a kanyarok előtt, de ezt megoldottam. 

Ott volt Kiskunlacházán a Citroën mellett a Peugeot is. Apa szerette volna összehasonlítani a két kocsit, ezért ötször a Citroënnel, háromszor a Peugeot-val mentem. A Peugeot hat másodperccel volt gyorsabb. 

Örülök a győzelemnek és az ötödik helynek is, de az R-Cupban nem ez a legfontosabb, hanem hogy nagyon egyenletes időket tudtam futni. Rettenetesen ügyeltem rá, hogy nem érintjük a lassítókat, nem megyünk rá a gumira és nem borítjuk fel az autót. Ez sikerült, apa elégedett volt, úgyhogy boldogan mehettünk haza.“

Ezt alátámasztja Zagyva Lajos is: „Rendkívül elégedett és boldog vagyok én is – mondta. – Mindenki elfogult a gyerekével szemben, én is az vagyok, de nagyon tetszett, ahogy Dorka a hétvégén ment. Sok időt töltöttünk együtt a műhelyben. Nem baj, ha látja, hogy egy rossz döntés után hány csavart kell kitekerni, majd visszatekerni, meg hogy mennyi munkával, áldozattal, túlórával jár egy versenyautó talpra állítása. 

Fotó: Zagyva Team

Becsülettel ott volt velem végig a műhelyben. A versenyen pedig nagyon precízen ment, egy karcmentes, vadonatúj autót vittünk el, és ugyanilyen karcmentes állapotban is hoztuk haza. 

A biztonság kedvéért elvittük a Peugeot-nkat is a versenyre, ha esetleg a Citroënnel valami nem lenne rendben. A helyszínen találtuk ki, hogy menjünk mind a két autóval, így legalább össze tudjuk hasonlítani őket. Dorka ötször ment a Citroënnel, háromszor a Peugeot-val. Szép egyenletes időket autózott. Nagyjából az állapítható meg, hogy a Peugeot kilométerenként 1,5 másodperccel gyorsabb.“

És hogy megérte-e éjszakázni? „Meg persze. Ez is része a rallynak, és meg akartam mutatni, hogy ha nyolc nap van egy versenyautó építésre, akkor nyolc nap alatt készül el. Nekem ez volt a kihívás a versenyben. Úgyhogy összességében elmondható, hogy az elmúlt másfél hétben a Zagyva család jól teljesített“ – mondta nevetve Zagyva Lajos. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss