2024. április 23. 11:05

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSMenya nagyot lépett előre az Eb-futam előtt

Menya nagyot lépett előre az Eb-futam előtt

-

Nagyot lépett előre Krózser Menya a Champions of the Future (CF) Euro Series negyedik, egyben záró futamán az olaszországi Franciacortában.

Az MHH Kart Team versenyzője rengeteg munkát fektetett a meglehetősen egyedi tulajdonságokkal rendelkező dél-amerikai MG gumik megértésébe. A munka gyümölcse mostanra ért be, sőt, a szombati előfutamokra a gokart tempója is meglett. Menya nagyon sokat gyorsult, és éppen csak lemaradt a döntőről, viszont nagy várakozásokkal tekint a két hét múlva, szintén Franciacortában megrendezésre kerülő Európa-bajnoki futamra.

Nem volt könnyű helyzetben Krózser Menya, hiszen idén váltott OK kategóriára, amely az OKJ-hez (OK Junior) képest eleve nagyobb kihívás. A szezon elején a WSK sorozatban indult, amely tavasz közepe óta szünetel. Helyét a Champions of the Future (CF) és az Európa-bajnokság vette át. Mindkét sorozat ugyanazokon a pályákon zajlik, előbb CF-futamot, majd két héttel később Eb-futamot rendeznek ugyanazon a helyszínen.

Fotó: MHH Kart Team

A WSK és a CF/Eb között a legnagyobb különbség a versenygumikban van. Míg a WSK-ban Vegát, a CF/Eb sorozaton MG gumit használnak az OK kategóriában. Ez utóbbi teljesen egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, használata nem egyszerű dolog. Menya helyzetét nehezítette, hogy az eddigi hat CF/Eb-futamból betegség miatt hármat kihagyott. Ettől függetlenül nagyon kemény munkát tett a gumik kiismerésébe, amely úgy tűnik, most végre meghozta a gyümölcsét.

„Egészen másképp működik az MG, mint bármilyen más gumi, amivel eddig versenyeztem – mondja Menya. – Egy pillanat alatt el tudod melegíteni és utána gyakorlatilag nincs tapadása. Megvan a külön technikája, hogyan kell óvatosan megmelegíteni a felvezető körben, hogyan kell kezelni egy többkörös időmérőn, hogy az utolsó körben betapadjon, és hogyan kell beosztani az előfutamok vagy a döntő során.

Fotó: MHH Kart Team

Ez volt a negyedik versenyem MG gumival és most értettem meg, hogy hogyan működik. Korábban bármit csináltam vele, elmelegedett. Most negyven kör után is gyönyörű állapotban maradt.“

Menya méltán lehet büszke magára, hiszen elég nehéz heteket okozott neki az abroncs működésének kitapasztalása. Franciacortában ráadásul a hétvége sem kezdődött könnyen, hiszen egyáltalán nem volt tempója, így az OK kategória 60 résztvevőjéből csak a 37. helyen kvalifikálta magát. Szombatra azonban minden megváltozott.

„Elég szerencsétlenül alakult a hétvégénk. Az időmérőn nem volt tempóm, ami a pénteki két előfutamban sem nagyon változott. Az este áttételt cseréltünk és egy új beállítással próbálkoztunk. Szombatra tökéletes gokartot kaptam, a maradék három előfutamban tudtam előrejönni. A szuperfutamon is sokat előztem, de kaptam egy öt másodperces büntetést, így nem jutottam döntőbe.

Fotó: MHH Kart Team

Ritkán hallasz ilyet tőlem, de most az eredmény nem számít. Iszonyúan nagyot léptünk előre ezen a hétvégén. Én is a gumikezelésben és a csapat is a vázzal. A (műszaki hátteret biztosító) Ward Racing az ígérte, hogy két hét múlva az Eb-futamra még egy tizedet találnak nekem a vázban, és akkor tényleg nagyon erősek lehetünk.

Nagyon várom az Eb-futamot és nagyon szeretném már végre megmutatni, hogy mire vagyunk képesek a csapattal.“

A gokart Európa-bajnokság negyedik futamát július 8–10-én rendezik szintén Franciacortában. Addig teszttilalom van a pályán, a versenyzők pedig egy kicsit kipihenhetik magukat.

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények
Champions of the Future Euro Series 4. futam Franciacorta (Olaszország) 2022. június 24–26. 

Résztvevők: 60
Időmérő csoport: 13.
Időmérő összesített: 37.
AB előfutam: 17.
AE előfutam: 16.
AD előfutam: 12.
AC előfutam: 9.
AF előfutam: 10.
Előfutamok összesítve: 39.
Szuperfutam 1: 23.
Összesített a döntő előtt: 41.

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss