2024. március 28. 19:05

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSKiss Pál Tamás visszatér az autósportba

Kiss Pál Tamás visszatér az autósportba

-

A Motorsport Talent Management stratégiai tanácsadójaként folytatja pályafutását az autósportban a 2010-es évek egyik legsikeresebb és legsokoldalúbb magyar versenyzője, Kiss Pál Tamás. A 31 esztendős szakember korábban futamot nyert a Forma-1 egyik előszobájának tekinthető GP3-as bajnokságban, majd a ralikrossz Eb és Ob futamokon is bizonyította, hogy a legjobbak között van. A MOTAM két sportprogramot is menedzsel a gyorsasági autósportok terén a HUMDA Academy által támogatott Molnár Martin és Rácz Geri részvételével.  

A magyar autósport történetének egyik legsokoldalúbb, jelentős versenyzői- és élettapasztalattal rendelkező expilótája, Kiss Pál Tamás csatlakozott a Motorsport Talent Management szakmai vezetéséhez. A 31 éves expilóta a formulaautózásban komoly sikereket ért el, több nívós nemzetközi sorozatban is tapasztalatokat szerzett, majd aktív pályafutása végén a ralikrosszba is belekóstolt, ahol szintén szép eredményeket ért el.

A Motorsport Talent Management (MOTAM) a TRP Hungary 2021-ben létrehozott ága, amelynek célja, hogy a sikeres közönségrendezvények mellett sportolók előmenetelét is segítse. A MOTAM a szponzoráció, a sportszakmai menedzselés, a fizikai és mentális felkészítés, a kommunikáció és a jogi háttér terén is szolgáltatásokat nyújt a felkarolt versenyzőknek, akik a pályafutásuk minden elemében szakemberek segítségére támaszkodhatnak a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében.

A MOTAM 2022-től a formulaautós pályafutásra készülő, csúcskategóriás gokart-bajnokságokban szereplő Molnár Martinnal és a túraautós bajnokságokba igyekvő, jelenleg a brit MINI CHALLENGE-ben versenyző Rácz Gerivel foglalkozik a gyorsasági autósport területén. Kiss Pál Tamás szakmai tapasztalata hozzásegíti a MOTAM szakmai vezetését ahhoz, hogy Magyarországon egyedülálló felkészültséggel és tudásbázissal a lehető legjobb döntéseket hozzák meg a fiatal sportolók karriertervezése során.

„Óriási elismerés a számunkra, hogy Kiss Pál Tamás érdemesnek találta a MOTAM-nál zajló szakmai munkát arra, hogy a versenyzőink érdekében tett erőfeszítéseink mellé álljon” – nyilatkozta Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója. – „A különböző kategóriákban elért sikerei önmagukért beszélnek és jól ismeri azokat a kihívásokat, amelyekkel nemzetközi szinten minden versenyző szembesül, legyen szó szakmai vagy személyes szempontokról. Tamás csatlakozásával Magyarországon egyedülálló tudással és tapasztalattal gazdagodunk.”

Kiss Pál Tamás hozzátette: „Az én pályafutásom idején nem volt Magyarországon olyan menedzsment, ami segíteni tudta volna az előmenetelemet, és örülök, hogy elindult egy ilyen kezdeményezés. A MOTAM-nál dolgozó szakemberek hozzáállása, a módszereik és a felkészültségük gyorsan felkeltette az érdeklődésemet, és bízom abban, hogy együtt elősegíthetjük, hogy a fiatal magyar versenyzők nagy sikereket érhessenek el. Annak idején két bőrönddel érkeztem meg az Egyesült Királyságba, a saját példámból tudom, hogy szükségesek a tapasztalt szakemberek és az összefogás az előrelépés érdekében.” 

Kiss Pál Tamás
foto: MOTAM/SpeedLight Photo Agency

Győzelmek a Forma-1 felé vezető úton

A korábbi sportoló 2017 végén, az FIA Ralikrossz Európa-bajnokságban saját csapatával elért harmadik helyezés után vonult vissza, azóta vállalkozásaira összpontosított. Pályafutását 1998-ban kezdte, a gokartos évek után az első komoly nemzetközi formulaautós eredményeit 2010-ben érte el, amikor bronzérmet nyert a brit Formula Renault-bajnokságban.

Ez belépőt jelentett neki az egy évvel korábban életre hívott, kizárólag a Forma-1-es versenyhétvégék betétprogramjaként szereplő GP3-ba, ahol többek között a többszörös F1-es futamgyőztes, Valtteri Bottas ellen is megmérette magát. A bajnokságban eltöltött negyedik futamát megnyerte.

Utolsó GP3-as évében bemutatkozott az akkoriban a GP2-vel (ma már Forma-2) egy szinten emlegetett, a Forma-1 egyik közvetlen előszobájának számító Formula Renault 3.5-ben, amelyben összesen négy versenyen állt rajthoz. Ezután az Auto GP-ben versenyzett olyan ellenfelek ellen, mint a korábban egyaránt a Forma-1-ben szereplő Antonio Pizzonia, Christian Klien vagy Narain Karthikeyan, és itt is helytállt: három versenyt nyert, az első idényében ötödik, majd második lett az összetettben.

Kiss Pál Tamás
foto: MOTAM/SpeedLight Photo Agency

Pályafutása utolsó három évét a ralikrosszban töltötte. Hamar beletanult a pályaversenyzéstől merőben eltérő műfajba, és hamarosan már az Európa-bajnokság mezőnyében tűnt fel. A kontinens legjobbjai között 2017-ben az összetett második helyén végzett, de mivel nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy a világbajnoki sorozatban is bizonyítson, úgy döntött, hogy szögre akasztja a sisakját.

Kiss Pál Tamás az elmúlt évek során vállalkozásai építésére összpontosított, emellett testvére, a ralikrossz Európa-bajnokságon is versenyző ifj. Kiss László spottere is volt Nyirádon a hazai Eb futamon.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:MOTAM

Friss