2024. április 27. 14:52

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSVida Benedek egy fordulóval a vége előtt bajnok lett a közép-európai Rotax...

Vida Benedek egy fordulóval a vége előtt bajnok lett a közép-európai Rotax Max Challenge-ben

-

Vida Benedek az utolsó előtti fordulóban bebiztosította a bajnoki címet a közép-európai Rotax Max Challenge DD2-es kategóriájában. A Kancsár Racing versenyzője Kancsár Ferenc 2015-ös győzelme óta a kategória első magyar bajnoka.

Már matematikailag sem érhetik utol Vida Benedeket a közép-európai Rotax Max Challenge DD2-es kategóriájában, a 17 esztendős versenyző ugyanis a sorozat Trinecben rendezett utolsó előtti fordulójában bebiztosította az év végi elsőséget. A Kancsár Racing gokartosa az egy héttel ezelőtti felkészítőverseny után tért vissza Csehországba, ahol több akadályt is le kellett küzdenie, de végül bajnoki cím koronázta az erőfeszítéseit.

„Nagyon boldog vagyok, nagyon nehéz versenyen vagyok túl, egyáltalán nem adták könnyen ezt a bajnoki címet, főleg ezen a versenyhétvégén! A tempóm jó volt szárazon és esőben egyaránt, illetve a versenytempómmal és az új gumis egykörös tempóval is elégedett voltam. Kicsit módosítottunk a váz beállításán az egy héttel korábbihoz képest, de az alapokat akkor jól belőttük” – értékelt Vida Benedek.

Sikeres felkészítőverseny után Csehországban kerülhet a bajnoki cím kapujába Vida Benedek

A magyar versenyző a pole pozíciótól mindössze 0,05 másodperccel elmaradva a 3. helyet szerezte meg az időmérőn, majd az esős vasárnapi bemelegítésen közel 1 másodperces előnnyel zárt az élen, magabiztosan várhatta tehát az elődöntőt. A szerencse azonban nem állt mellé.

„Az első féktávon elszálltam, nem bírtam megállni, nem volt fékem, ami miatt rengeteg pozíciót vesztettem. A probléma végigkísért a versenyen, nem tudtam rendes féktávokat venni. Valahogy végigküzdöttem a futamot, amelyen a 7. helyen értem célba. Vizsgáltuk, hogy mi lehetett a probléma, furcsa volt az egész, mert a leggyorsabb kör így is majdnem az enyém lett.”

A helyzet változatlan maradt a döntőre, Beni saját elmondása szerint esett-kelt a pályán, de végül így is 6.-ként intették le.

„Tovább gondolkoztunk, hogy mit lehetne még tenni, felcsiszoltuk a fékbetéteket és a tárcsákat is, plusz kicsit változtattunk a fékerő-elosztáson is, és a super finalra a probléma megoldódott. Így itt már extra tempóra tudtam kapcsolni, 0,5 másodperccel voltam gyorsabb mindenkinél, és hátulról rajtolva is a második helyre jöttem be, aminek köszönhetően az első két futam gyengébb eredménye ellenére megszereztem a CEE Rotax Max Callenge közép-európai bajnoki címét.”

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen erős mezőnyben bajnoki címet tudtam nyerni, különösen, hogy régen volt DD2-ben magyar versenyző bajnok a CEE-n, legutóbb a kétszeres világbajnok csapatfőnököm, Kancsár Ferenc. Már csak azért is jó érzés, mert az ő csapatában sikerült megcsinálnunk, együtt, azaz magyar pilóta nyert magyar csapattal.”

„Hatalmas köszönettel tartozom a Kancsár Racingnek, a LiMa Racingnek és a Bar Rasputinnak a támogatásért, mert nélkülük ez a siker nem jöhetett volna létre, de együtt megcsináltuk, rengeteg munkával, küzdelemmel! Köszönöm Schlégel Attilának a kiváló motort, nagyon szépen muzsikált minden versenyen! Nem tudom eléggé megköszönni apukámnak és a családomnak a rengeteg áldozatot, amit hoznak értem. Apának külön a szerelésért és minden másért is jár a köszönet, mert sosem “esett szét” alattam a gép, mindig egyben volt!”

Hátradőlni persze nem lehet, hiszen Vida Benedek természetesen a bajnokság utolsó fordulóján is elindul, utána pedig óriási kihívással néz majd szembe, amiről később fog beszámolni.

Friss