2024. április 27. 13:45

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSOlaszországban, a gokartozás királykategóriájában próbál szerencsét Vida Benedek

Olaszországban, a gokartozás királykategóriájában próbál szerencsét Vida Benedek

-

A hétvégén újabb komoly megméretés várt a közép-európai Rotax Max Challenge DD2-es kategóriájában az idén bajnoki címet nyerő Vida Benedekre, aki az elmúlt hétvégén a gokart országos bajnokság csúcskategóriában készült az előtte álló feladatra.

Az elmúlt hétvégén került sor a Gokart Országos Bajnokság V. fordulójára, amelyet Kecskeméten rendeztek meg. Az egyelőre még hivatalos nem, de gyakorlatilag már a közép-európai Rotax Max Challenge DD2-es bajnokának tekinthető Vida Benedek a Kancsár Racinggel, felkészülés gyanánt vett részt a versenyen, meghívták ugyanis Olaszországba, az olasz zónakupa soron következő fordulójára. A magyar versenyző ráadásul a szardínai viadalon a királykategóriában fog szerepelni az idei világbajnok Kart Republic színeiben, hogy egy hat sebességes KZ2-es szörnyeteggel bizonyítson.

Vida Benedek egy fordulóval a vége előtt bajnok lett a közép-európai Rotax Max Challenge-ben

 

„Felpörögtek az események körülöttem, mostanában többet tudok gokartozni, aminek nagyon örülök. Lehetőséget kaptam az olasz zónakupa szardíniai fordulóján a királykategóriában. Ennek a gokartnak nagyon komoly gyorsulása van, 3 másodperc alatt már 100 km/órás tempóra gyorsulnak, és teljesen máshogy kell vezetni őket, mint amivel CEE bajnok lettem” – tekintett előre Vida Benedek.

„Itt már az F1-ben is alkalmazott rajtrács van, és repülőrajt helyett mi is álló helyzetből indulunk kézi kuplunggal. A gumik is sokkal jobban tapadnak, ezért a nehézségi erők is nagyobbak, komoly fizikumra van szükség. Ráadásul a váltások is intenzívebbek, sokat kell egy kézzel kormányozni, ami szintén szokatlan még számomra. Az országos bajnoki forduló után mindenem fájt ,nagyon elfáradtam. Volt szerencsém esőben és száraz pályán is gyakorolni, mindkettőt nagyon élveztem, és a tempó is elfogadható volt elsőre, sokszor 0.1 másodpercre voltam az elejétől” – ecsetelte a Kecskeméten történteket.

Vida Benedek, KZ2, országos bajnokság, Kecskemét
Fotó: Vida Benedek

„Én másfajta gumival álltam rajthoz, mint a többiek, mert tesztelni akartuk az MG gumikat az olasz versenyre. A harmadik helyre kvalifikáltam magam, de a rajtokkal még hadilábon állok egy kicsit, mindig utolsónak fordultam el, innen küzdöttem fel magam a harmadik helyig minden futamban. A rajtoknál a reakcióidőm jó volt, de a kupplunghasználaton még csiszolnom kell, hogy ne essen össze a motor. Meg kell még szoknom a kézi kuplungot, nem egyszerű használni, nagyon harap, és iszonyatosan tapadnak a hátsó gumik.”

„Összességében ez tesztverseny volt a számomra, de mégis eredményesen fejeztem be, ugyanis a dobogó harmadik fokára állhattam fel. Sokat tanultam a hétvégén, amit kamatoztatni szeretnék a szardíniai versenyen. Gratulálok a dobogósoknak és a résztvevőknek, köszönjük a szervezőknek a lehetőséget. Illetve jöszönöm a Kancsár Racingnek a hétvégét, hatalmas élmény volt, és köszönöm a támogatóimnak, a Lima Racingnek, a Hungaroring kartcenternk, a Bar Rasputinnak, hogy mögöttem állnak, és persze a szurkolóimnak, hogy mellettem vannak.”

Friss