2024. április 26. 02:32

KezdőlapWRCLoeb több rekordot is megdöntött

Loeb több rekordot is megdöntött

-

Nyolcvanadik rally világbajnoki futamgyőzelmét aratta Sébastien Loeb a Monte-Carlo Rallyn, amellyel saját rekordját döntötte meg. Nyolcadik Monte győzelmével utolérte a korábbi rekordtartó Sébastien Ogier-t, nem utolsó sorban 47 évesen és 331 naposan mindenidők legidősebb rally vb-futamgyőztese lett. 

Drámai körülmények között nyerte meg Sébastien Loeb és Isabelle Galmiche a Monte-Carlo Rallyt Ford Puma Rally1-gyel. Négy napon keresztül vívtak szoros csatát Sébastien Ogier-vel és Benjamin Veillasszal, ám a toyotás versenyzőpáros az utolsó előtti gyorsasági szakaszon defektet kapott, az utolsón pedig korai rajt miatt 10 másodperc büntetéssel sújtották őket. Ha ez nincs, Loeb 0,5 másodperc előnnyel nyeri a versenyt, így az előnye 10,5 másodperc lett. 

Loeb győzelmével több rekordot is megdöntött, illetve feljebb srófolt. 80. rally világbajnoki futamgyőzelmével tovább növelte előnyét a legtöbb vb-futamot nyert versenyzők listáján, az 54-szeres győztes Sébastien Ogier előtt. 

Tavaly Sébastien Ogier nyolcadik Monte-Carlo Rally győzelmével új rekordot állított fel a leghíresebb rallyversenyen, amelyről akkor úgy tűnt, hogy jó sokáig az övé marad. Loeb azonban most egyenlített és a két legsikeresebb francia most nyolc–nyolc győzelemmel, holtversenyben áll az élen. 

Fotó: M-Sport, Monte-Carlo Rally 2022

Biztosan sokan emlékeznek a 2002-es Monte-Carlo Rallyra, ahol Sébastien Loeb berobbant a rally világ élvonalába és gyakorlatilag megnyerte a versenyt, ám a Citroën-csapat rossz szervizparkban cserélt kereket autóján és az emiatt kapott kétperces büntetéssel elvették tőle a győzelmet. Az első vb-futamgyőzelmét így a 2002-es Deutschland Rallyn szerezte, míg első Monte-Carlo Rally győzelmére 2003-ig kellett várni. 

Első és mostani vb-futamgyőzelme között tehát 20 év telt el, míg első Monte-Carlo Rally és a mostani győzelme között 19, ami szintén rekord. 

Szombaton már egy másik rekordot is megdöntött Loeb, amikor átvette a vezetést a versenyen, ő lett minden idők legidősebb versenyzője, aki vb-futamot vezetett, vasárnap pedig ő lett mindenidők legidősebb versenyzője, aki vb-futamot nyert. 

Ha pedig a rekordok mellett a különlegességeket is meg lehet említeni, Loeb pályafutása során ez volt az első rally vb-futam, amelyet nem Citroënnel nyert meg.

Fotó: M-Sport, Monte-Carlo Rally 2022

És természetesen nem feledkezhetünk meg Isabelle Galmiche-ről sem, aki pályafutása első rally világbajnoki futamgyőzelmét szerezte. 

Mind a kettejük munkája előtt le a kalappal. 

És ne legyünk sportszerűtlenek, le a kalappal Sébastien Ogier és Benjamin Veillas előtt is, akinek szintén ez volt az első közös versenyük. 

Csak reménykedni tudunk benne, hogy idén még több Ogier Loeb összecsapást láthatunk. 

Friss