2024. március 29. 09:50

KezdőlapWRCIsabelle Galmiche: A matektanár, aki megnyerte a Monte-Carlo Rallyt

Isabelle Galmiche: A matektanár, aki megnyerte a Monte-Carlo Rallyt

-

Soha sem volt ennyire szexi matekot tanulni Franciaországban, miután Isabelle Galmiche Sébastien Loeb oldalán megnyerte a Monte-Carlo Rallyt. Utoljára 1997-ben Fabrizia Pons személyében nyerte navigátornő a hercegség versenyét. Galmiche magát amatőr versenyzőnek tekinti, de így is komoly karrier áll mögötte, többek között indult a Salgó–Gemer Rallyn is. 

Vasárnap óta mindenki tudja, hogy Sébastien Loeb pályafutása 80. rally világbajnoki futamgyőzelmét egy matektanárnővel az oldalán szerezte, aki bár amatőr versenyzőnek tartja magát, azért komoly tapasztalattal rendelkezik. Az Ewrc szerint röpke 229 versenyen ült már a navigátori ülésben. 

Többek között Quentin Gilbert-nek is navigált a vb-n egy Citroën DS3 R3T-ben, Dominique Rebout-nak pedig egy Skoda Fabia R5-ben a francia kupában. Korábban nyolc vb-futamon indult, tehát nem igazak azok a sajtóban terjedő hírek, hogy 100%-os a vb-szereplés. Az viszont igaz, hogy egy Monte-Carlo Rally rajtóból egy győzelmet tud felmutatni. 

„Tiszta őrület ez a történet, nem is tudom, mit mondjak. Már annak is nagyon örültem, hogy idejöhettem Sebbel, és aztán nyertünk…“ – mosolygott Isabelle Galmiche a Monte-Carlo Rally céljában. – Még ha nem is akartam magamra nyomást helyezni, akkor is megvolt.”

Isabelle Galmiche
Fotó: M-Sport

A francia Sudouest portál szerint Loeb és Galmiche régóta ismerik egymást, és a francia hölgy már többször beugrott mellé teszteken.

„Daniel (Elena) után Isabelle ült mellettem a legtöbbet, mindig őt kértem meg, hogy ugorjon be mellém, ha Daniel nem ért rá, úgyhogy egyértelmű választás volt“ – mesélte Loeb. 

Galmiche számára azonban nem: „Azt mondja nekem, lenne egy kérdésem hozzád. Tessék. Ha Daniel visszavonul, versenyeznél velem? Azt hittem először, hogy viccel. Ilyesmi meg sem fordult a fejemben. 

Galmiche 13 évesen kezdett rallyra járni a bátyjával és bár mindig is vonzotta a sebesség és a versenyzés, inkább amatőr versenyzőnek tartja magát. Olyannyira, hogy több francia forrás is megemlítette, hogy a versenyt követő kedden már újra matek órát tartott. 

„A rally a szenvedélyem, de a tanítást is szeretem, ez hivatásom. Nagyszerű dolog megnyerni a Monte-Carlo Rallyt, szerintem minden francia navigátornak ez az álma, de az élet megy tovább, a munkámat is el kell végeznem.“

Isabelle Galmiche
Fotó: M-Sport

A történet pikantériája, hogy a monacói kikötőben az ünneplés közepette Jari-Matti Latvala, a Toyota csapatvezetője és a rally világbajnokság nem hivatalos két lábon járó Wikipédiája lépett oda Isabelle-hez, és gratulált neki, mint a Monte-Carlo Rally első női győztesének, 1997. után, amikor Piero Liatti oldalán Fabrizia Pons nyerte a versenyt. 

Az a verseny is fontos volt a világbajnokság szempontjából, hiszen ott debütáltak a WRC-k, amiket most a Rally1-esek váltottak. 

Szintén fontos volt az 1973-as Monte-Carlo Rally, hiszen akkor vette kezdetét a rally világbajnokság. Azt a versenyt Jean-Claude Andreut nyerte, akinek Michele Espinosi-Petit, közismertebb nevén „Biche“ személyében szintén navigátornője volt. 

„Király! – vágta rá Galmiche – Azt mondják, hogy kevés a nő a rallysportban, de úgy látszik, hogy ez nem igaz.“

Galmiche a legtöbbe Laurent Viana mellett ült, akivel kétszer is indultak Magyarországon. 2010-ben egy Citroën C2 R2 Max-szal A6-ban harmadikok lettek a Salgó–Gemer Rallyn. 2009-ben pedig a második napon műszaki hiba miatt kiestek Vizsláson.  

Megkerestünk több magyar versenyzőt és navigátort is, de ennyi év távlatából senkinek sem volt Galmiche-ről emléke. 

Reméljük, hogy láthatjuk őt még idén Loeb oldalán. Ami viszont biztos, a matematika tantárgy még soha sem volt ennyire népszerű, mint most. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Soudest

Friss