2024. március 29. 07:08

KezdőlapWRCA Rally Hungary sztárjai taroltak a Montén

A Rally Hungary sztárjai taroltak a Montén

-

Aki járt tavaly a Rally Hungary Eb-futamon, az a Monte-Carlo Rallyn is több ismerős arcra bukkanhatott. A WRC2 első három helyezettje ott volt Nyíregyházán, mint ahogyan a WRC3 győztese is. 

Igazi sztárparádé volt tavaly a Rally Hungary Eb-futamon, és már akkor biztosak lehettünk benne, hogy sokukkal a világbajnokságon is találkozhatunk. 

A Monte-Carlo Rally WRC2-es értékelésében többen is feltűntek a nyíregyházi mezőnyből. Például a győztes páros. Andreas Mikkelsen karrierje pont a tavalyelőtti Rally Hungaryn és az ott aratott Eb-futam győzelmével indult be újra. Tavaly pedig nálunk nyerte meg az Európa-bajnokságot. 

Navigátora, Torstein Eriksen is ismerős lehet, hiszen ő tavaly a magyar bajnokságban is versenyzett Mads Ostberg navigátoraként, akivel egyébként a Rally Hungaryt meg is nyerték. 

Az a furcsa helyzet állt elő 2020-ban a WRC2-es világbajnokságon, hogy míg a sofőrök között Mikkelsen győzött, mivel ő több navigátorral teljesítette a szezont, a navigátori WRC2-es bajnoki címet Ostberg oldalán versenyző Eriksen nyerte. Így tulajdonképpen idén a két WRC2-es bajnoki cím védője nyerte a Montét. 

Három francia is szerette volna Mikkelsent ebben megakadályozni. A Ford egykori gyári WRC versenyzője, Eric Camilli vezette is a WRC2-es értékelést, ám kiütötte a Citroën C3 Rally2-es futóművét. Stéphane Lefebvre szintén futómű sérülés miatt esett ki, míg Yohan Rossel defekttel és egy beeséssel is veszített időt. 

A második helyet így a cseh Eric Cais szerezte meg, aki tavaly a Rally Hungaryt egy gyorsaságin keresztül vezette, ám akkor defekt miatt visszaesett és végül csak hetedik lett. 

A Montén több szerencséje volt. A második helyével nagyon jó vb statisztikával rendelkezik, hiszen eddig két futamon indult, amiből mind a kettőn a WRC2 dobogóján végzett. Sőt, a WRC2 junior értékelést megnyerte a Montén.

Emlékezetes módon uralta tavaly a Rally Hungaryt Nikolay Gryazin, aki idén autót és csapatot váltott. Mikkelsenhez hasonlóan Skoda Fabia Rally2-vel indul a Toksport színeiben és egy kalandos versenyen szerezte meg a WRC2 harmadik helyét. Ígérete szerint idén a bajnoki címre hajt, nem egy-egy versenyen akar kiugró eredményt elérni. 

Ki ne emlékezne Chris Ingramra, aki 2019-ben heroikus küzdelemben pont a Rally Hungaryn nyerte meg az Európa-bajnokságot? Tavaly ő ugyan nem indult nálunk, de navigátora, Ross Whittock itt volt a Toksport koordinátoraként. Akkor a Rallycafe.hu-nak elmondta, hogy idén WRC2-es programot futnak. Ez a Monte-Carlo Rallyn vette kezdetét és bár az első nap váltó problémájuk volt, végül sikerült a WRC2 hetedik, illetve a WRC2 junior negyedik helyre felkapaszkodniuk. 

Tavaly sokak kedvence lett Nyíregyházán a pokolian gyors, de egyben nagyon szerény finn junior világbajnok, Sami Pajari. Idén régi új navigátorral, Enni Mälkönennel versenyez. A finn hölgy is ismerős lehet idehaza, hiszen a 2017-es Mecsek Rallyn  Sverre Norrgardnak olvasta az itinert egy BMW 2002 Ti-ben. 

Pajari tavaly még Rally4-es Fiestával nyerte meg a bajnokságot, idén viszont a Rally3-asokra kiírt WRC3 Opent nyerte meg a Monte-Carlo Rallyn. 

Az idén ugyan nem lesz Eb-futamunk, de így is érdemes lesz a a WRC2, akár a WRC3 kategóriát követni, hiszen sok ismerős arccal találkozhatunk. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss